Nytt boende för hemlösa får längre respit tack vare RS

Sorgenfri, Malmöbild; protester vid sorgenfri-lägret, Malmö


Införandet av ett nytt boende för hemlösa vållade stor debatt på kommunfullmäktige i Luleå i måndags. Sverigedemokraterna och Moderaterna tävlade i rasistiska utspel men förslaget gick igenom, med ett viktigt tillägg från Rättvisepartiet Socialisterna
.

Till stor del tack vare tryck från frivilligorganisationer avsätter nu Luleå kommun 2 miljoner kronor för ett boende för hemlösa utan missbruksproblem.

  –Rättvisepartiet Socialisterna välkomnar speciellt att det vi kämpat för – att det ska vara
en året runt verksamhet, samt att det ska finnas en föreståndare – finns med i förslaget,
säger Jonas Brännberg.

I debattern hetsade SD mot fattiga EU-migranter och kallade härbärget ”privilegier”, medan moderaterna ville ”bekämpa tiggeriet” genom att ”inte göra Luleå attraktivt för tiggare”. Alla partier utom RS pratade på ett eller annat sätt om att ”sätta press på hemländerna”.

RS påpekade på att det finns hemlösa som levt hela sitt liv i Sverige och Luleå, men visade också på etablissemangets hyckeri, som alla varit överens om att genom EU tvinga fram den nedskärningspolitik som lett till extrem fattigdom i Rumänien och andra länder i Östeuropa.

RS föreslog också att verksamheten ska utvärderas efter ett år istället för efter fem månader, samt strök punkten om att verksamheten ska omprövas vid utvärderingen. Med stöd av Vänsterpartiet gick tilläggsförslagen igenom, eftersom majoritetens ledamöter satt och sov på mötet, och inte röstade mot förslaget.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s