Run for your life: springer från Kiruna till Paris för klimatkampen

run-for-your-life-bild

9 november börjar det springas för livet i Kiruna. Tusen löpare och 21 dagar senare kommer stafettloppet ‘Run for your life’ att nå Paris och ansluta sig till massprotesterna för klimaträttvisa och en hållbar framtid. Från Arktis till Paris kommer mer än 4000 kilometer att springas, dygnet runt, några kilometer åt gången, av mängder av människor som brinner för klimatkampen. Allt filmas och direktsänds på runforyourlife.nu. Initiativet kommer från Riksteatern. Rättvisepartiet Socialisterna och Studenter Mot Rasism deltar i Run for your life i Luleå.

Inspirerade av Naomi Klein och den kamp mot klockan vi står inför när det gäller behovet av en radikal omställning av samhället – nu – har Riksteatern tagit initiativ till ”världens största klimatperformance”.  Under devisen ”Ensam kan du inte springa till Paris, däremot kan vi göra det tillsammans” kommer tusentals människor lösa av varandra på vägen till Paris. Varje deltagare kommer också med sin historia och sina egna skäl till att springa. Vägen till Paris kommer kantas av arrangemang som syftar till att lyfta behovet av att kämpa tillsammans för en hållbar omställning. Run for your life uppmanar alla längs vägen att ansluta sig till projektet ”genom att berätta hur klimatkrisen påverkar just ditt liv, din omgivning, din framtid.”

Rättvisepartiet Socialisterna och Studenter Mot Rasism i Luleå deltar i det lokala RFYL-nätverket. Stafetten går genom Luleå 11 november. En mängd aktiviteter ordnas i Luleå den dagen. RS deltar bl a i själva springandet och i en ‘klimatteater’ – ett toppmöte i miniatyr på gatan. Kvällen 10 november kommer också Naomi Kleins film This Changes Everything att visas.

I och med att RFYL reser klimatfrågorna på ett samhällsplan och uppmanar till gemensam aktion kan det bli en mycket bra sorts ‘enhetsfront’ i klimatkampen, som både kan ena till handling och ge tillfälle till diskussion om hur kampen kan gå vidare. Mer information finns på runforyourlife.nu.

 

Liv Shange

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s