Ersta flickhem – mardröm för utsatta flickor

Ersta flickhem

Uppdrag granskning avslöjade den 18 november att HVB-hemmet Ersta flickhem låter de boende fara mer illa än de gjort från början. På hemmet vårdas flickor mellan 13 och 19 år som utsatts för sexuella övergrepp. Det är även vanligt att flickorna använder detta som ett självskadebeteende.

Ersta flickhem ligger utanför Stockholm och drivs av den kristna föreningen Ersta diakoni. Hemmet tas såpass seriöst att självaste drottning Silvia var med och invigde det.
I Uppdrag gransknings reportage får man följa de tre flickorna ”Emma”, ”Alva” och ”Louise” som alla började må allt sämre under sin tid på hemmet. Alla tre började självskada mer genom att bland annat prostituera sig. De fick kontakt med män via internet och sedan träffades de oftast under flickornas promenader, på en parkering i närheten av hemmet. Det var känt av personalen och flera av de boende berättade om övergreppen i hopp om att få hjälp. Väldigt få av övergreppen anmäldes och föräldrarna informerades dåligt, ibland inte alls. Bland annat skickades bara ett mejl till Louises mamma när hennes dotter våldtogs av en 74-årig man. Mannen dömdes senare till två års fängelse.
Ersta flickhem hävdar att de har personal med ”relevant utbildning” och erbjuder flickorna en ”trygg och säker miljö” med en ”ny och unik behandlingsmetod”. Behandlingen visar sig bestå av ”miljö och hästterapi”.  I flera fall bad flickorna om att få träffa en psykolog men fick nej. Uppdrag granskning hade kontakt med tolv flickor varav sex prostituerat sig och alla tolv säger att personalen visste om att det var ett problem. Detta pågick under flera år.

De ansvariga cheferna hade knappt något försvar i reportaget.

När jag såg reportaget blev jag såklart arg och ledsen över att se hur vuxna kan bete sig. De som borde vårda förminskade istället tjejerna genom att säga att dom ”bara ville ha uppmärksamhet” då de berättade sina historier. Det är hemskt hur tjejer som redan blivit enormt svikna och skadade av vuxenvärlden och den sexism som finns i vårt samhälle ska behöva bli det igen. Trots det så tycker jag att reportaget var väldigt intressant och jag kan verkligen rekommendera det. Det skulle vara intressant att gräva mer i hur en sådan här mardröm – att helt oseriösa hem får i uppgift att hela utsatta barn och istället bara utsätter dem för mer trauma – kan tillåtas av politikerna som är ansvariga för vård och omsorg.

 

Astrid Berglund, RS. Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s