Snabelhusets vara eller icke vara.

bild;  stödgala snabelhuset

Snabelhuset i Boden drivs av Qultur och Mediaföreningen (QUMF) och är ett kultur- och allaktivitetshus där alla människor, oavsett ålder är välkomna. De har samarbete med Arbetsförmedlingen och vänder sig till människor som hamnat på sidan om arbetsmarknaden. Här kan man få praktik och nystartsjobb. Så här långt har 3 invandrare fått riktiga jobb som resultat av deras arbete. Föreningen tror på integration via möten med svenska medborgare istället för att skicka invandrarna på SFI som exkluderar dem ifrån mötet med svenskar. I huset finns det flera föreningar, musikstudior och ett café. Verksamheten sysselsätter 11 personer.

Föreningen hade haft sin verksamhet i huset i drygt 3 år när de fick meddelat att hyresavtalet sägs upp innan årsskiftet. I ett brev från förvaltningschefen Staffan Eklund meddelas föreningen att kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningen ”saknar ekonomi för kostnadsökningar avseende Snabelhuset och har för avsikt att säga upp hyresavtalet med fastighetsförvaltningen från och med 2015-12-31.”I brevet står det även att: ”Fastighetsförvaltningen i Bodens kommun har beräknat kostnaderna för att åtgärda brister avseende allmän status samt brandsäkerhet i fastigheten till ca 9 mkr.”

Detta ifrågasattes starkt av Marie-Anne Björn, verksamhetsansvarig för föreningen, och hon fick senare medhåll av Göran Ahlman (M) som uppskattade kostnaden till endast 70 000:- för de mest akuta brandskyddsåtgärderna.

Beslutet av nämnden grundar sig på en utredning av fastighetsförvaltningen. En annan anledning skall ha varit att föreningarna i Snabelhuset ska söka bidrag på samma sätt som andra föreningar i kommunen. Hendrik Andersson (FP), ordförande i kultur- fritids- och ungdomsnämnden har ansett att det är en rättvisefråga. Men vad spelar det för roll om bidraget går till huset eller föreningarna i huset? Pengarna behövs eftersom detta hus har en stor samhällsnytta.

Vad ligger bakom? Finns det en dold agenda? Eller agerar politikerna bara för snabbt och ogenomtänkt? Det är frågor man ställer sig som medborgare..

Många har engagerat sig för att försvara snabelhuset, med namnunderskrifter, tre stödgalor och en kampsång där föreningen och alla medverkande föreningar sjunger för att bevara huset. Känslan är lite som Band Aid och visar vad man faktiskt kan göra i huset tack vare en fullriggad studio och möjlighet för filmproduktion. Kampanjen och hårt arbete för att bevara huset gav till slut resultat. Föreningen har fått respit till sista maj för att förhandla hyran med tekniska förvaltningen, samt att söka projektpengar till verksamheten. De arbetar också med att ta fram andra ägarstrukturer av fastigheten och om det skulle vara möjligt för föreningen att köpa den. Det finns också privata intressenter av fastigheten som vill ha verksamheten kvar.

Länk till kampsången https://www.youtube.com/watch?v=R5pnfieCJ4M#t=129

Det är av yttersta vikt att vi medborgare aktivt står upp för det vi vill ha i samhället. Det är demokratins enda förutsättning till att den överhuvudtaget fungerar. Vi kan inte släppa makten till karriärsuktande politiker och alla dessa tjänstemän som hoppar emellan stolarna. Det är dags att vi gör demokratin levande och att vi förenar oss i det.

Josef Esberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s