Luleå: Nu börjar rond två i kampen för skolorna

 stadshuset(3)

Det ”skarpa förslaget” för ”Framtidens Skola”är nu klart i Luleå. I enlighet med S eftergift till skolkampen, just innan jul, har högstadiet har tagits ur förslaget. Vad som återstår är nedläggning av nio skolor och elva förskolor, medan utredning ska fortgå om ytterligare förändringar. Med ett tydligare förslag inleds nu rond två i kampen för skolorna. Eftergifterna har sporrat, snarare är splittrat, kampanjen för att ”hela kommunen ska leva och lära”. Nya protester förbereds nu.

Torsdag 7 januari presenterade skolchef Karina Pettersson-Hedman tillsammans med Barn- och Utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli (S) det länge utlovade så kallade skarpa förslaget för ”Framtidens Skola” i Luleå. Barn- och Utbildningsförvaltningens chefer har lydigt åtföljt S påbud och undantagit högstadiet i förslaget. Som Offensiv rapporterat tidigare innebär det att högstadierna på Kråkbergsskolan i Sunderbyn och Hertsöskolan inte längre är hotade. Förslaget innehåller heller inte nedläggningen av tre förskolor och en f-6-skola, Svedjeskolan, som fanns med i utredningsunderlaget. I Sunderbyn vill de stänga Kläppenskolan 2017 och tre förskolor 2018. En annan eftergift till de stora protesterna mot nedläggningsplanerna är att förslaget följs av en andra remissperiod upp till 20 januari. Planen är att BUN sen ska ta beslut i frågan 22 februari. Slutgiltigt beslut ska tas av kommunfullmäktige 4 april.

De skolor som står inför hot om nedläggning redan i år är Svartöstadsskolan, Vitåskolan och Klöverträskskolan. Kyrkbyskolan vill de stänga 2021 tillsammans med två andra skolor i Gammelstad, som då ska inhysas i en stor, ny skola på Stadsön. Först 2023 planerar de att stänga två skolor på Bergnäset och skapa en ny storskola där. Trots att högstadiet ”inte finns med” nämner förslaget en ny högstadieskola i centrum år 2025. Högstadiet och områden som Björkskatan och Hertsön, som inte nämns i förslaget, ska samtidigt utredas ytterligare. Mellan raderna: kanske en plan att, på längre sikt, bilda en stor högstadieskola, eller -by. Idag samlas ju kommunens hela gymnasieskola i en ”gymnasieby” in centrala Luleå.

Förslaget upprepar vad en förälder sammanfattat som ”floskelfestivalen” som utgjorde det så kallade underlag BUF presenterade i september. Skolstrukturen ska läggas om till ”större enheter” för att ”säkerställa en likvärdig skola där behöriga och kompetenta lärare garanterar utbildningskvaliten”. Ända ska eleverna ”inte uppleva skolenheten som stor, då lärenheterna ska utformas så att känslan är ‘en skola i skolan’”.

I själva verket drivs S-politikerna och deras hårt hållna förvaltningschefer av förhoppningen att stordrift – maximalt antal elever och barn på minimal personalstyrka och infrastruktur – ska spara dem pengar på sikt. Stora ”enheter” ska tillåta dem att smita undan de fundamentala svaren på den utmaning som bristen på lärare utgör: bättre arbetsvillkor och löner.

Som en förälder sagt – de bygger hellre in sig i problemet än löser det. Får de styrande sin vilja igenom blir priset en hårdare, mer anonym skolmiljö, fler barn per vuxen i skolan, hårdare slit för lärare och övrig personal som får täcka upp för underbemanningen, avfolkade byar och sovstäder till stadsdelar samt en stor ökning av transporter, och därmed utsläpp, till och från skolan. För barn från sex års ålder i Vitådalen t ex kan det innebära en enkel skolväg på fem mil. Samtidigt hävdas i förslaget att ”ingen elev kommer att ha längre resväg”!

Framtidens Skolas projektchef, Carina Lundström, hävdar att de tre skolor som hon vill lägga ned redan efter vårterminen valts ut på grund av att det redan då finns plats för deras elever på andra skolor. Föräldrar på Svartöstadsskolan betvivlar detta starkt.

  • I så fall är det väl i baracker på det lilla som finns av skolgård på Örnässkolan, kommenterade en förälder.
  • Redan idag står det ju moduler på Örnässkolan, och varje årskurs har bara en klass. Så de räknar väl kallt med att våra barn ska spridas för vinden, till friskolor kanske.Kampanjen för att rädda skolorna står dock väl rustad inför den andra rond som nu inleds. Ett antal protester och aktioner förbereds.- Att S redan har vacklat om högstadiet är lovande, säger Jonas Brännberg, RS gruppledare i kommunfullmäktige. Trappas kampen upp nu, med fler stora, enade protester kan vi skapa en verklig massopinion mot deras falska lösningar och få dem att backa helt.FÖRSLAG TILL EGEN ‘RUTA’:Samtidigt som Framtidens Skola föreslår en omvandling av förskolan – stängning av förskolor med två avdelningar och mindre till förmån för stora enheter med 6-8 avdelningar – så aviseras nya stora nedskärningar på förskolan. 16 miljoner ska skäras i år. Ansvaret för beslutet har politikerna lastat över på skolchefens axlar. Detta kan också bli en kampfråga under året. Rättvisepartiet Socialisterna har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten – nedskärningar är ett principiellt beslut som rör verksamhetens omfattning och kvalitet. Det måste de folkvalda stå till svars för.

 

              Av Liv Shange

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s