Intensifierat krig i Jemen

Jemen-bild

Saudiarabien avrättande av 47 fångar efter nyår, däribland den shiamuslimska oppositionella Nimr al-Nimr har ökat spänningarna i Mellanöstern ytterligare. Ett högt pris betalas av befolkningen i Jemen, där kriget intensifierats den senaste veckan.

Efter avrättningarna meddelade den saudiska regimen att de också bröt den ”vapenvila” med de shiabaserade Houthi-styrkorna och förre presidenten Saleh som rått i Jemen sedan mitten av december. Istället inledde den saudiledda koalitionen, som ges logistiskt stöd av USA, de hittills värsta flyganfallen mot huvudstaden Sanaá med många döda som följd. Krigsplanen träffade ett center för blinda, en bröllopslokal, Sanaás handelskammare och bostäder. Till och med FN kommitée för mänskliga rättigheter har tvingats kritisera saudiregimens användning av USA-tillverkade klusterbomber i städer för att vara ”ett eventuellt krigsbrott”.

I den norra Saada-regionen bombades ett sjukhus som drivs av Läkare utan gränser för andra gången sedan bombkriget började i mars 2015. Totalt har minst 70 attacker genomförts mot sjukhus sedan krigets början.

Nästan värre än själva kriget är det handelsembargo som saudi-koalitionen infört med ett ”vapenembargo” som ursäkt, som inneburit stora restriktioner på införsel av basvaror i landet. På kort tid har det inneburit att 21 miljoner männsikor i landet är i behov av hjälp, den högsta siffran i något land i världen.

Värst är situationen kanske i Taiz, landets tredje största stad, som varit belägrad av Houthi-styrkor i 8 månader, och där det råder extrem brist på allt: mat, mediciner, bränsle och vatten.

De fredssamtal som skulle äga rum i dagarna är nu uppskjutna till slutet av månaden.

Hyckleriet i västländernas ”sympati” för Jemens fattiga och krigsdrabbade befolkning är utan slut. Förutom USA:s direkt inblandning i anfallskriget som framförallt drabbar civila, ger till exempel Storbritannien fullt stöd till Saudierna och exporterar dessutom stor mängder vapen. Brittiska krigsflyg utgör hälften av saudiernas flygvapen och under 2015 tredubblade britterna vapenexporten till Saudiarabien, däribland genom försäljning av 1000 bomber som nu regnar över Jemen.

Jonas Brännberg, Rs Luleå

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s