Sanders och Sawant uttrycker vänstersvängen i USA

Bernie Sanders

Åtta år efter att den globlala kapitalismens kris bröt ut i USA är krisen för det politiska etablissemanget i landet akut. Inför presidentvalet är etablissemangets republikanska och demokratiska kandidater. Från höger får den rasistiska högerpopulisten Donald Trump enorm uppmärksamhet. Men den största utmaningen kommer egentligen från vänster, där Bernie Sanders skapat en entusiasm som inte funnits på decennier. Offensiv har träffat Phillip Locker och Kshama Sawant från Socialist Alternative för att får veta mer. Kshama blev i höstas omvald till Seattle kommunfullmäktige på ett tydligt socialistiskt program.

 Tvåpartisystemet i USA är i djup kris. Det går inte att utesluta att det blir ett presidentval mellan Trump och Sanders. Jeb Bush (republikan) och Hillary Clinton(demokrat) uppfattas som irrelevanta. Det är antietablissemangkandidater som forcerar framåt. Sanders samlade 20 000 på sitt senaste stormöte, berättade Sawant och fortsatte:

Det har varit en utdragen period där ilskan och mistroendet med det politiska systemet växt, samtidigt som krisen spädde på orättvisorna ytterligare.

Trots en viss återhämtning i ekonomin har denna utveckling inte vänt. Idag kan 63 procent av amerikanerna inte betala en större oväntat utgift. Samtidigt äger 20 miljardärer lika mycket som halva USAs befolkning.

  Sander attackeras för att han kallar sig socialist men det finns ett växande stöd för socialism, även om det finns förviring om vad ordet egentligen betyder. Både bland de under 30 år och bland demokratiska väljare är fler positiva till socialism än till kapitalism, berättade Phillip Locker och fortsatte:

Ironiskt nog så började intresset för s-ordet med att reaktionära media som Fox News attackerade Obama för ”socialism”. Intresset steg ytterligare med radikaliseringen med Occupy-röreslsen mot de 1 procent rikaste. Nu når Sanders kampanj tiotals miljoner amerikaner och skapar en  bred debatt om socialism. Även om vi inte kallar Sanders socialist så säger han att systemet är ”riggat” mot arbetarklassen och att det behövs ”en politisk revolution mot miljardärsklassen”. Han stödjer 15 dollar i minimilön, en allmän sjukförsäkring,  att storbankerna ska delas upp och han tar inte emot några pengar från storföretagen. Istället har han samlat in 76 miljoner dollar genom mer än en miljon små bidrag, fler är någon annan kandidat samlat in vid samma tid i kampanjen.

 Det här är krav som socialister stöder fullt, även om Sanders inte ser att storföragens makt måste brytas för att genomföra det. Däremot är hans utrikespolitik inte bra, värst var hans stöd till Israel krig mot Gaza, berättade Locker.

Vilka chanser har Sanders att besegra Clinton?

Jag tror första primärvalet (i Iowa, fyll i resultat) blir kritiskt. Om Sanders vinner där får han momentum eftersom han verkar kunna vinna nästa val i New Hampshire också. Samtidigt är det fortfarande uppförsbacke. Sanders har hela demokratiska partiapparaten och media mot sig. Faktum är att han försöker bli vald på ett program mot miljardärerna i miljardärernas eget parti.

Hur ingriper Socialist Alternative i valkampanjen? 

 Våra medlemmar ingriper genom olika kampanjer som Labour4Bernie, Movement4Bernie och Marches4Bernie. I Chicago har vår organisation inte mågna medlemmar, ändå kunde vi arrangera en marsch med 3000 där vi kunde föra fram våra åsikter. Vi ordnar också träffar där vi ser debatter mellan Sanders och Clinton och diskuterar olika frågor som varför en vänsterrörelse måste bryta med demokratiska partiet, varför vi behöver ett parti för de 99 procenten. Vi uppmuntrar människor att bli aktiva för Sanders program, men för att programmet ska bli verklighet behövs ett tredje parti, som kämpar för arbetare och är oberoende av de miljardärer som kontrollerar både demokraterna och republikanerna.

Jonas Brännberg, Rs Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s