Stoppa gruvkapitalets falskspel

Kampen mot gruvan i Gállok: dags att sätta stopp för gruvkapitalets grymma spel med människor och natur.

Få bilder illustrerar kapitalismens vansinne bättre än en fågelvy över det enorma, meningslösa sår i marken som Northlands gruva i Kaunisvaara utanför Pajala utgör. Northlandgruvan begärdes i konkurs i december. Pajala är minst 500 jobb fattigare. Diverse fordringsägare, inte minst de många lokala småsparare som rycktes med i ruschen, räknar sina förluster. Samtidigt som bolagets flyttbara tillgångar styckas upp och förs bort pågår försök till en farsartad repris med etableringen av en ny järnmalmsgruva i Gállok utanför Jokkmokk. Spekulanterna i Beowulf Mining väntar sig regeringens beslut om gruvdrift vilken dag som helst. Blir det ett ja betyder det chansen till snabba cash – på bekostnad av miljön, renbetesmarker, samebyarnas rättigheter och turismen, utan någon som helst garanti att jobb eller tillväxt skapas.

På börsspekulantbloggen redeye.se lovar en anonym expert att ”Beowulf kommer att slå alla tidigare kursraketer!” Nu är det dags att köpa för att sen ”ofelbart” göra en vinst på ”3000%”, får läsaren veta. Så mycket kommer aktievärdet nämligen att stiga då regeringen med all sannolikhet beviljar företagets ansökan om att få utvinna malmfyndigheten i Gállok/Kallak, enligt ‘experten’ som också upplyser om att Beowulf ”äger Europas största obrutna järnmalmsfyndighet med 600 miljoner ton järnmalm av hög kvalitet”. För proffsspekulanter är den här typen av ohederligt hajpande en industri i sig. Vem bryr sig om att järnmalmspriset fallit till just över $40 per ton och inte visar några tecken på att röra sig från de trakterna, eller att Gállok-området precis som Kaunisvaara saknar inte bara järnväg utan också egentliga bilvägar så länge det finns en chans att locka in pengar i den storslagna visionen om gruvan? Inte Beowulf Mining eller dotterbolaget Jokkmokk Iron Mines iallafall. Frågan är om regeringen är beredd att gå riskkapitalisternas ärenden i Gállok eller om någon lärdom dragits av Northland-fiaskot.

Hittills har statens olika instanser mer eller mindre beredvilligt agerat smörjmedel för Beowulfs planerade exploateringsmaskineri. Bergsstaten, som beslutar om tillstånd och prospektering för gruvor, har sedan länge deklarerat sitt stöd för Gállok-gruvan, baserat på en oerhört snäv, teknisk bedömning av huruvida fyndigheten kan vara ekonomiskt lönsam att utvinna. Bergsstaten underlät att bedöma frågan om markanvändning – i huvudsak hur en gruva skulle påverka renskötseln – genom att hävda att underlaget som erhållits från Länsstyrelsen var för svagt. Då Länsstyrelsen tagit ställning mot gruvan hänvisade Bergsstaten i mars 2015 ärendet till regeringen. Där har beslutet skjutits upp flera gånger. Under tiden har Länsstyrelsen rättat in sig i ledet – i somras ändrades dess rekommendation till bifall.

Motståndet mot gruvplanerna i Gállok är fortfarande starkt. Mot bakgrunden av skandalen i Pajala samt att järnmalm nyligen pekats ut av Världsbanken som årets katastrofråvara finns chansen att fortsatta protester kan pressa regeringen, annars så bekvämt installerad i gruvkapitalets båt, till en eftergift. 2013 hölls uppmärksammade blockader av provborrningarna i Gállok. Nu behöver kampen breddas – gruvfrågan är inte en lokal miljöfråga utan rör även allt från jobb och välfärd i Norrbotten till det globala klimathotet.

Samtidigt som statens gruvbolag LKAB gör omfattande nedskärningar hänvisade näringsminister Mikael Damberg (S), vid ett besök i Pajala i veckan, till just LKAB som enda möjliga räddning för Northland-gruvan – ett hån inte bara mot Pajalaborna utan mot alla de som hotas av den bisarra möjligheten att nya sår i markerna och levebrödet nu rivs upp med Gállok-gruvan. Ett förstatligande av Kaunisvaara-gruvan skulle kunna möjliggöra för att ‘övervintra’ gruvan för framtiden, framförallt om Northland-arbetarna kan dras med i kampen för demokratisk kontroll över gruvindustrin. Så kunde också framtiden säkras för att fortsätta den hållbara renskötseln i Gállok istället för att låta staten leverera ytterligare ett byte åt gruvkapitalets omättliga rovdrift.

RS står för:

Ingen gruva i Gállok/Kallak – veto mot nya gruvor för lokalbefolkningen.

Gruvindustri i gemensam ägo – med drift efter behov

Förstatliga Northlands gruva i Pajala utan kompensation till gruvspekulanterna. Endast kompensation till småsparare.

Fortsatt långsiktig drift under de anställdas kontroll.

Liiv Shange Rs Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s