Luleå: skolorna i Klöverträsk och Vitå räddade

InstrumentMedISkolmanifestation

Kampen mot ‘Framtidens Skola’ fortsätter

Under trycket från massiva protester mot de föreslagna skolnedläggningarna i Luleå kommun har skolpolitikerna nu dragit tillbaka nedläggningshotet mot de två byskolorna i Klöverträsk och Vitå. I övrigt ligger ‘Framtidens Skola’-förslaget, med sin övergripande omställning till stordrift, fast. Efter denna andra delseger (i den första, i december, räddades högstadierna) fortsätter nu kampen för att skrota hela förslaget – med blodad tand.

Fredag 12 februari tog Barn och Utbildningsnämndens arbetsutskott (AU) det första i en serie beslut om ‘Framtidens Skola’ i Luleå. Socialdemokraterna och moderaterna enades i att undanta skolorna i Klöverträsk och Vitå från nedläggningslistan. Vänsterpartiet ville rädda även Kyrkbyskolan och Svartöstadsskolan. Via flera instanser – Barn- och Utbildningsnämnden (BUN), kommunstyrelsens AU, och kommunstyrelsen – kommer ärendet upp till slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige 4 april.

Beslutet mottogs med jubel på Klöverträskskolan och Vitåskolan. Föräldrar, elever och boende i Vitådalen var särskilt lättade eftersom de tvingats ta strid för sin skola för andra året i rad. Segern har dock lämnat en bitter eftersmak: kommunens ledande politiker och tjänstemän har avslöjat sig som okänsliga karriärister helt utan förankring i skolans och lokalsamhällets verklighet.

– Det har varit ett brutalt uppvaknande, kommenterade en förälder.

På Svartöstadsskolan samlades ett tjugotal föräldrar och boende i området direkt efter skolpolitikernas presskonferens. Glädjen över att kampen återigen gett resultat blandades med ilska över att de styrande fortfarande vill stänga Svartöstadsskolan redan vid vårterminens slut. Genom skolornas samordningsgrupp fortsätter de räddade skolorna att stötta kampen för de områden som fortfarande har yxan hängande över sig.

– Det här är helt oförsvarbart. Inte bara mot våra barn, utan även mot barnen på Örnäset när man trycker in våra 80 barn. En tuff situation kommer bli ännu tuffare, sa Anna Widén, förälder och ordförande i Svartöstans Intresseförening, till Norrbottniska Socialdemokraten (NSD).

Mycket lite nämndes om omläggningen av förskoleverksamheten, men ‘Framtidens Skola’ innebär nedläggning av tio förskolor och en satsning på att etablera en ny standardstorlek på sex till åtta avdelningar per förskola.

Föräldrar, barn och de många andra som berörs av skola och förskola är inställda på att bredda och trappa upp protesterna. Närmast planeras en sit-in på BUN:s sammanträde 22 februari, då nedläggningarna återigen ska behandlas. En ny ‘skolkarneval’ och stödkonsert planeras också under mars månad.

Örnässkolan byggdes som högstadieskola på 50-talet men har idag verksamhet från förskoleklass till årskurs nio. Redan idag tvingar trängsel kommunen att rymma in flera klasser i moduler på skolgården. Sju nya klassrum skulle krävas för att rymma Svartöstadsskolans elever – men enligt förslaget ska inte en krona investeras i Örnässkolan de närmaste tio åren. Både föräldrar, elever och personal på Örnässkolan har i sina remissvar uttryckt oro för hur flytten ska fungera – synpunkter som, liksom hundratals andra, ignorerats fullständigt av S och M.

”Än är inte sista ordet sagt” säger arbetsgrupperna för att rädda Svartöstadsskolan i ett uttalande. De starka protesterna vi satte igång i september har gett resultat: först backade politikerna om högstadiet, och nu även om skolorna i Klöverträsk och Vitå. Vi ger inte upp! Tvärtom lägger vi in en högre växel för att få dem att backa för tredje gången gillt! Det kokar runt om i Luleå – frågan har växt till vad före detta S-kommunalrådet Karl Petersen kallar ”en ny folkrörelse”. De kommande protesterna blir en chans för tusentals förbannade lulebor att sätta hårt mot hårt.

Liv Shange

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s