Polis sattes in mot barn och föräldrars sit-in för skolorna

När BUN i Luleå tog ställning för att stänga sju skolor och tio förskolor vägrade de ledande politikerna lyssna på de barn och vuxna som drabbas av beslutet. Istället ringde någon polisen

IMG_9848

En liten stund innan BUN skulle börja sitt möte 22 februari intogs möteslokalen av omkring 70 barn och vuxna i protest mot nedläggningshoten. Barnen hade med sig skyltar med sina självporträtt och texten ”Det är mej det handlar om”. Barn, föräldrar, lärare berättade i tur och ordning varför de inte vill att skolorna ska stängas. De hade kommit från Kläppenskolan i Sunderbyn, från Svartöstadsskolan, från Kyrkbyn och från Vitå. Längst fram satt barn i åldern tre till tio år.

IMG_9856

Istället för att lyssna vände BUN:s ordförande Carina Sammeli och flertalet andra BUN-ledmöter  i dörren. Några ställde sig längst bak för att lyssna.

Efter en stund skickades skolchefen Karina Pettersson Hedman in och uppmanade gruppen att lämna sessionssalen. Liksom BUN-ledamöterna fick hon höra att ingen var ute efter att stoppa BUN-mötet. De som riskerar att drabbas av dagens beslut ville bara ta upp några minuter av politikernas tid för att få dem att lyssna till ett viktigt budskap som de missat: att underlaget till Framtidens Skola duger inte att ta beslut på, och inte visar på hur det skulle lösa bristen på lärare.

IMG_9867

Några minuter senare anlände två poliser och påstod att medborgarna inte hade rätt att vara i sessionssalen. De blev vänligt upplysta om att BUN-mötet var offentligt och att själva protesten skulle avslutas så att mötet kunde hållas. Efter en kort debatt avlägsnade sig poliserna men återkom senare med besked från ”politikerna” att protesten hade ”tillåtelse” att fortsätta tills 8.15 men att det då inte skulle få vara några plakat eller ”oväsen”. Poliserna stannade sedan kvar och bevakade gruppen noga.

IMG_9875

Till SVT sa vakthavande befäl hos polisen att ”en person från Luleå kommun ringde och sa att 30-40 personer, föräldrar- barn och personer från Rättvisepartiet, hade samlats i sessionssalen. De hade plakat och vägrade att lämna lokalen”.

– Vad var planen, undrar man, säger Jonas Brännberg, ledamot för Rättvisepartiet Socialisternas i kommunfullmäktige och en av de deltagande föräldrarna. Skulle polisen bära bort barn ur sessionssalen?

Rättvisepartiet Socialisterna anser att det är helt oförsvarbart att de förtroendevalda i BUN inte tycker sig kunna hantera en dialog med kommunens medborgare utan istället väljer att kalla in polis. Det är en skamlig symbol för oförmågan till dialog som har varit ett signum för ‘Framtidens Skola’ från dag ett.

Protesten avslutades som planerat strax efter 8.15, då BUN-mötet skulle ha börjat, med utmarsch under talkörer som ”Vad ska vi ha – skolorna kvar! Vad ska vi ha – trygga barn!”.

Liv Shange

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s