Luleå: BUN håller fast vid stordriftsplanen

Kampen fortsätter – ny karneval 19 mars

Trots de massiva protesterna mot ‘Framtidens Skola’ tog BUN i Luleå på måndagen ställning för att rulla vidare med nedläggningarna och omställningen till stordrift. S och M röstade för förslaget som innebär att sju skolor och tio förskolor ska stängas under de närmaste nio åren. BUN:s rekommendation skickas nu till kommunstyrelsen via dess arbetsutskott och sen till kommunfullmäktige som ska ta slutgiltigt beslut 4 april. Samordningsgruppen för att rädda skolorna, som rörde om rejält med sin sit-in innan BUN-mötet, har många fler kort att spela innan sista ordet är sagt. Nästa steg är att få man, kvinna och barn ur huse till en ny skolkarneval lördag 19 mars.

Om Socialdemokraterna (S), med sin inofficiella samarbetspartner Moderaterna (M) vid sin sida, får som de vill kommer Svartöstadsskolan att stängas i juni i år, Kläppenskolan 2017, Kyrkbyskolan, Öhemskolan och Mariebergskolan 2021, Manda- och Hedskolan 2023. Förskolorna Lövskatan, Skurholmen, Ur och Skur Tallroten, Kläppbacken, Arealen, Lantmätaren, Stadsön, Magneten och Igelkotten ska stängas under 2017-2018; Klippan 2024. (Stubben som också ligger på nedläggningslistan har i själva verket varit stängd sen 2012.) För att strömlinjeforma verksamheten och utnyttja personal och lokaler maximalt ska den nya standardstorleken på förskolor ska bli 6-8 avdelningar. Nya skolor, som de som ska byggas på Stadsön och Bergnäset ska ha omkring 500 elever.

Skolorna i Vitå och Klöverträsk har S och M backat om redan för två veckor sen. Högstadierna på Hertsön och i Sunderbyn drogs bort ur utredningen i december. Med i planerna finns dock fortfarande att en ny högstadieskola med upp till 700 elever ska öppnas i centrum år 2025 – frågan är varifrån dess elever ska komma?

Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna tog tidigt ställning mot Framtidens Skola och har tagit intryck av samordningsgruppens förslag på att ‘göra om och göra rätt’. De har föreslagit avslag på hela Framtidens Skola och att en skolkommission med lärare, föräldrar och rektorer skulle tillsättas för att utarbeta ett nytt förslag. Vänsterpartiet och Miljöpartiet väntade länge med att ta ställning men går nu emot flera delar av förslaget: de vill ha kvar skolorna i Svartöstan och Kyrkbyn. Ingen av dem tog dock ställning för Kläppenskolan i Sunderbyn, men ville att dess vara eller icke vara skulle utredas mer.

KD och Lib ifrågasatte under debatten starkt det missvisande och håliga beslutsunderlaget medan V och MP föreföll kombinera sina ställningstaganden för skolorna i Svartöstan och Kyrkbyn med att acceptera utredningens ramverk i stort. Under debatten dundrade Daniel Smirat (S) att politiker inte är ”valda för att fega ur”. Med andra ord är det deras plikt som förtroendevalda att inte ta intryck av protester och synpunkter. Och plåstret bör rivas av så snabbt som möjligt – ”vi kan inte backa, varje försening är smärtsam för barn och föräldrar”, som ledamoten Agim Sulaj (S) upplyste nämnden. Då S och M-ledamöterna således hade fullgjort sin demokratiska och medmänskliga plikt, efter att först ha fått polisens hjälp att slippa se de som drabbas av beslutet i ögonen, tyckte BUN-ordföranden Carina Sammeli (S) att det kändes ”väldigt skönt”. Hon ser nu fram emot att ”gå från ord till handling”.

Sammeli får dock tygla sin entusiasm en aning, eftersom det är upp till kommunfullmäktiges möte 4 april att ta det egentliga beslutet om ‘Framtidens Skola’. Innan dess planerar samordningsgruppen för att rädda skolorna för flera aktioner, bl a en ny skolkarneval genom Luleå lördag 19 mars. Målet är att få så många lulebor att höja sina röster så att även S och M inser att verkställande av nedläggningsplanerna betyder politiskt självmord.DSC_0731

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s