Ökad stridsvilja i skolkampen

skolprotest 1 Kläppen

Vad ska vi ha? Kläppen kvar!

Samtidigt som Socialdemokraterna fortsätter sitt försök att driva igenom det svårt sargade förslaget ”Framtidens Skola” med nedläggningar av sju skolor, har kampviljan spridit sig ordentligt under den senaste veckan. Förra fredagens protest mot nedläggningen av Kläppenskolan i Sunderbyn visar hur stridsviljan har skruvats upp.

”Vad ska vi ha? Kläppen kvar!!” ekade över Kläppenskolans skolgård när cirka 70 föräldrar och barn samlades en gnistrande fredagsmorgon för att ta strid för sin skola. Åsa Lundmark från Arbetsgrupperna för skolorna i Sunderbyn berättade om hur byn expanderar och att det vore mycket bättre att bygga ut både Kläppen och Hemäng som kombiskolor (med både förskola och skola) än att göra Kläppen till en jätteförskola och Hemäng till en jätteskola.

Att det finns en intensiv aktivitet i Sunderbyn visas av att det nu strömmar in mail till politiker för att förklara det vansinniga i att lägga ned Kläppenskolan. Bland dem som är mest oroliga är föräldrar till barn med speciella behov. ”Om ni vill omorganisera skolan, tänk på barn som mitt barn. Han hade kunnat vara er son eller ert barnbarn och han förtjänar också en plats i Framtidens skola!” skriver en orolig förälder.

skolprotest 2 Kläppen

Att politikerna och tjänstemännen i Barn- och utbildningsnämnden kallade på polis vid förra veckans uppvaktning innan deras möte visar hur de blir allt mer stressade. I ett desperat försök att misskreditera de protesterande började Socialdemokrater efteråt på sociala medier attackera de protesterande som ”odemokratiska”, ”kidnappade av Rättvisepartiet Socialisterna” och att de ”använder barnen som politiska verktyg”. Denna kampanj snarare eldade på kämpaglöden bland de som protesterar mot framtidens skola och har inte fått något gehör hos bredare skikt heller.

I de fortsatta försöken att sopa frågan under mattan gavs frågan om Framtidens Skola minimalt med tid på måndagens  arbetsutskott för Kommunstyrelsen. RS och andra partier fick inte möjlighet att ställa tjänstemän till svars för det felaktiga underlaget.

Nu är det fullt fokus på skolkarnevalen lördag den 19 mars klockan 12 (Gula Paviljongen).
Alla skolgrupper mobiliserar i sina områden, samtidigt som kampanjen försöker nå ut till så många lulebor som möjligt. Idén med stordrift för både förskolor och skolor, för att kunna göra ytterligare nedskärningar, drabbar alla områden och speciellt de barn som har mer behov. Dessutom är ”Framtidens Skola” ytterligare ett exempel på hur s-ledningen försöker köra över en stark opinion med en parodi på ”dialog” och inflytande.

Jonas Brännberg, RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s