Folkinitiativ; Folkomröstning om ”Framtidensskola”

Luleå: folkinitiativ för folkomröstning ska lanseras på skolkarnevalen 19 mars

Lördag 19 mars går ett stort karnevalståg för skolorna återigen genom Luleå, nu under rubriken: Lyssna på folket: Skolorna kvar! Då kommer också samordningsgruppen Hela kommunen ska leva och lära, som samordnar motståndet mot nedläggningarna av skolor och förskolor i Luleå kommun, att lansera en namninsamling för att luleborna ska få folkomrösta om ‘Framtidens Skola’.

Hundratals föräldrar, barn, lärare och andra som berörs av skolan har sen i september engagerat sig mot ‘Framtidens Skola’, förslaget som går ut på att lägga om strukturen på Luleås skola och förskola mot så stora enheter som möjligt för att på så sätt utnyttja lärare och övrig personal hårdare. Det illa underbyggda förslaget tillsammans med floskelfesten som de styrande politikerna försöker försvara det med, har provocerat fram de största protesterna Luleå har sett på många år.

Efter så kallad medborgardialog och utredning under hösten tog Barn- och Utbildningsnämnden i februari ställning för ett något stympat förslag – först hade två högstadieskolor lyft ur utredningen och sen backade S även om byskolorna i Vitå och Klöverträsk. Kommunstyrelsens arbetsutskott har gått på samma linje. Närmast ska kommunstyrelsen ta ställning 14 mars, följt av det egentliga beslutet i kommunfullmäktige 4 april.

  • Om de fortsätter ignorera folket har vi inget annat val än att tvinga dem att lyssna genom en folkomröstning, säger Samordningsgruppen i ett uttalande.
  • Vi kommer börja samla in namn på skolkarnevalen 19 mars. Men än har kommunledningen chans att ändra sig.Nyligen ledde ett folkinitiativ i Vimmerby kommun till en folkomröstning om skolnedläggningar. Över hälften av de röstberättigade deltog i valet och en överväldigande majoritet röstade emot nedläggningen av de hotade skolorna och förskolorna på landsbygden. Kampen för att rädda sjukstugan i Dorotea involverade både en lång ockupation och en folkomröstning. Erfarenheterna från dessa och andra strider visar tydligt att ett folkinitiativ kan vara ett viktigt komplement till massprotester på gator och torg, ett verktyg både för att mobilisera och för att skruva upp lågan under de styrandes stolar.av Liv Shange
  • Enligt kommunallagen kan tio procent av de röstberättigade medborgarna i en kommun begära en folkomröstning i en fråga genom att skriva på ett så kallat folkinitiativ. I Luleås fall betyder det att åtminstone 6000 personers underskrifter måste godkännas. Underskrifterna måste samlas in inom en tidsrymd av sex månader. Sen är det upp till kommunfullmäktige att besluta om folkomröstning. En tredjedel av ledamöterna behöver rösta för för att den ska genomföras. Det är dock upp till kommunen att formulera den exakta frågeställningen, och resultaten av lokala och regionala folkomröstningar är bara rådgivande i Sverige (resultaten följs dock som regel).
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s