Skolan: politiska frontlinjerna dragna – hoppet står till fortsatta protester

20151128_134711Miljöpartiet och Landsbygdspartiet offrar skolorna?

På kommunstyrelsen den 14 mars klargjordes de politiska frontlinjerna i fråga om Framtidens skola. S och M vill genomföra stordriftstankarna full ut, och backas upp av de höga skolcheferna, som närmast kan sägas agera som ”skolchefspartiet”. Miljöpartiet och Landsbygdspartiet visade på mötet att de inte vill göra något som stör kommunledningens skolplaner.

De som tydligt sa nej till ‘Framtidens Skola’ var Rättvisepartiet Socialisterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Även Vänsterpartiet säger nej till de flesta skolnedläggningar men accepterar storförskolor. Alla dessa partier har dock gjort en gemensam återremissbegäran, med krav på bättre ekonomiskt underlag samt en risk- och konsekvensanalys av skolnedläggningarna innan något beslut. För hela kampanjen är detta viktigt men särskilt viktigt för Svartöstadsskolan eftersom ett beslut om nedläggning är tänkt att genomföras redan till hösten.

För att en återremiss ska gå igenom i kommunfullmäktige krävs också stöd av Miljöpartiet och Landsbygdspartiet, men båda dessa partier sa på kommunstyrelsen nej till återremiss. Det är uppenbart att de är beredda att offra kampen för skolorna för en plats vid köttgrytorna.

Men kampen fortsätter, närmast med skolkarneval 2.0 lördag 19 mars på temat Lyssna på folket: Skolorna kvar! Nu återstår att se hur de enskilda ledamöterna tar emot det budskapet när de röstar på kommunfullmäktige 4 april. Oavsett utfall har skolprotesterna visat upp en annan makt som växer fram i Luleå, starkare för var dag – makten hos människor som enas och kämpar.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s