Massdemonstration mot åtstramningspolitik – 10 000 tågade i Helsingfors

Portailla

Tusentals medborgare har protesterat mot högerregeringens politik in Finland. Under den senaste veckan har det arrangerats fem framstående demonstrationer i Helsingfors. På tisdag 8 mars prostesterade studenter mot nedskärningar i studiebidraget. På tisdag ägde också evenemanget “Ta natten tillbaka” rum i Helsingfors samt i Åbo och i Tammerfors. På onsdag protesterades det mot förslaget till privatisering av Forststyrelsen (statlig ägda marker och vatten). På fredag 11 mars demonstrerade tusentals bönder på Senatstorget och dagen därefter protesterade drygt tiotusen aktivister mot regeringens åtstramningspolitik på samma plats.

Protesten mot regeringens åtstramningspolitik anordnades av aktivister i flera städer och orter koordinerad i nätverket Joukkovoima. Enligt anordnaren har vi under det senarste året sett att “regeringen skär ned finansiering från studenter, barn, pensionärer, funktionshindrade och arbetslösa. Regeringen har skurit i de grundläggande förutsättningarna för välfärd och hotar att i grunden försvaga arbetstagarnas rättigheter. Regeringens nedskärningar i utvecklingsstöd påverkar de fattigaste människorna medan regeringen vägrar att söka efter hållbara lösningar på den globala flyktingkrisen. Vilka grundläggande och mänskliga rättigheter står på spel nästa gång?”

Goldman

Lördagens protest mot högerpolitik var den andra som nättverket Joukkovoima arrangerade. Liksom den första storprotesten 22 august 2015 med circa 14 000 deltagare, blev lördagens protest en succé. Tåget bestod av olika block liksom arbetare, feminister, handikappade och kulturarbetare, pensionärer samt aktivister i miljö-, solidaritets- och fredsorganisationer.

Det högljudda tåget präglades av massor av färgrika banderoller och flaggor. Innan tåget var fram vid slutmålet Hagnäs torg, stannade det femton minuter. Om man kan arrangera flera protester och förstärka sin kamp- och stridsvilja ännu mer, kan arbetarklassen tillsammans med andra medborgare stoppa inte bara Helsingfors utan hela landet och tvinga den nuvarande högerregering med sin starka rasistiska betoning att avgå. Åtstramningspolitiken, rasismen och all slags diskriminering samt enganemanget i krigspolitik och Nato tillhör de saker som demonstranter och majoriten av finska folket vill avsäga sig.

Stämningen bland demonstranterna var jättebra. Deltagarna på demonstationen var mycket nöjda och kampviljan förstärktes. Inte ens borgerlig media kunde förtiga en så här stora demonstration utan alla de största medierna rapporterade om protesterna.

Givetvis ska kampen gå vidare samt vidgas ännu mer. Vi måste kämpa både lokalt, landomfattande och internationellt. För att slå ner den nuvarande högerpolitiken behövs det också starka och principfasta fackföreningar och vänsterpartier. Enbart en målmedveten, beslutsam och organiserad folkrörelse kan tvinga den reformistiska och konservativa delen av facket och vänstern att ändra sin kurs och störta kapitalets makt.

Juha Tapio

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s