Kommunfullmäktige klubbar ”Framtidens Skola”?

Luleå stadshus

– Kan bara göra det med Miljöpartiets stöd

Den 4 april kommer förslaget om ”Framtidens Skola” upp till beslut i Luleå kommunfullmäktige. Den enorma protestvåg som engagerat tusentals lulebor har tvingat kommunledningen att backa från nedläggning av fyra skolor, men fortfarande ligger stordriftsprincipen fast och sju skolor hotas. På kf-mötet är frågan om s-ledningen kan förhindra en återremiss genom sin flirt med olika oppositionspartier?

En så kallad minoritetsåterremiss kräver stöd av en tredjedel av kf-ledamöterna, och skulle ge kampanjgrupperna mer tid att påverka med ännu fler massprotester. Dessutom skulle en återremiss göra det mycket svårare att lägga ned Svartöstaddsskolan redan till hösten och därmed slå ett slag mot hela skolräddarkampanjen, genom att stänga skolan i ett område som varit en viktig grundpelare i rörelsen. En återremiss är också en markering mot det urusla och felaktiga underlaget som beslutet fattas på.

Det finns tre partier som s-majoriteten i kommunfullmäktig flirtat med under de senaste åren. Sedan länge ställer Miljöpartiet upp på Socialdemokraternas nedskärningsbudgetförslag, mot några symboliska miljö- och klimatsatsningar. Vid utförsäljningarna av allmännyttans bostäder knöt S Moderaterna tätt intill sig genom ett nära samarbete, speciellt mellan kommunalrådet Niklas Nordström och M-ledaren Anders Josefsson. Och genom löften om satsningar i Råneå har lilla Landsbygdspartiets enda ledamot Erland Nilsson blivit tam.

Som av en slump är det just dessa partier som antingen stödjer förslaget som helhet (Moderaterna) eller inte vill stödja en återremiss (Mp och Lp). Frågan på kommunfullmäktigemötet blir om framförallt Miljöpartiet och Landbygdspartiet kommer att svika skolorna och hjälpa S driva igenom stordriftstänkandet? Det finns även en opposition mot Framtidens Skola inom S men det är tveksamt om någon verkligen vågar gå emot den kraftiga högersväng som S i Luleå genomgår.

Förutom Rättvisepartiet Socialisterna stödjer även Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna Samordningsgruppen Hela Kommunen Ska Leva och Läras krav att utredningen ska göras om, med barnen i fokus och genom att lyssna på skolpersonal, barn och föräldrar. Vänsterpartiet har bifallit delar av Framtidens skola men stödjer en återremiss.

Samtidigt fortsätter kampen för skolorna på annat sätt. Den massiva skolkarnevalen 2.0 gav en bra start för namninsamlingen för en folkomröstning. Det arbetet fortsätter, parallellt med uppvaktningar av politiker och planer på nya protester.

 

Rs Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s