Skolräddarna tog över S i Pajala

Manifestation rädda byarna Pajala 2016

I spåren av Northlandkrisen monterar den S och V-ledda kommunledningen i Pajala kommun ned en stor del av den kommunala servicen i byarna. Protesterna har varit många och på senaste S-årsmötet tog skolräddarna majoriteten i arbetarkommunens styrelse.

– Man kan tycka att det är spännande. Men det är inte kul, det måste jag säga, kommenterade Jan Larsson (S), ordförande i kommunfullmäktige, den nya majoriteten i S styrelse i Kuriren.

Pajala kommun genomför stora nedskärningar, bara Kultur- och Utbildningsnämnden ska skära ned 5,2 miljoner kronor i år och 1,2 miljoner de två kommande åren. Som ett resultat vill kommunen stänga badhusen i Junosuando, Tärendö och Korpilombolo, samt stänga högstadierna i Tärendö och Junosuando och skjutsa eleverna till Pajala.

Förändringarna är dramatiska och eftersom Tärendö och Korpilombolo är samlande byar med många mindre byar runtom blir konsekvenserna extra stora. Föräldrarna har räknat ut att barnen får upp till tolv timmars arbetsdagar. De långa dagarna kommer också gälla en del av de yngre barn som får gå kvar på byaskolorna, eftersom skolskjutsar från ikringliggande byar ska samordnas med högstadiebarnen – som ska åka vidare till Pajala.

För Junosuando med 19 asylsökande barn slår det extra hårt om badet stänger, då det finns stort behov av gemensamma aktiviteter och även simundervisning.

Förutom att hota med skolstrejk har många byaräddare gått med i Socialdemokraterna. Mot trenden i resten av landet har antalet medlemmar ökat från 186 till 230, och på senaste årsmötet såg en ny majoritet till att alla sju nya till styrelsen som var uppe till omval var skolräddare från byarna. Nu finns en majoritet i styrelsen som representerar föräldrar i byarna,

– Inom socialdemokratin är fullmäktigegruppen underställd arbetarkommunen. Vill den nya styrelsen riva upp skolbeslutet så har de makten att göra det, sade den överkörda valberedningsledamoten Sixten Eriksson, (S) till hbwebben.se efter årsmötet.

Kultur- och Utbildningsnämnden står dock fortfarande fast vid sitt beslut och frågan är nu om den nya majoriteten kan tvinga fram en förändring.

– För att inte ställa olika verkliga behov mot varandra måste alternativet till nedläggning vara att utveckla verksamheten både i byar och kommuncentra, och samtidigt kräva utökade resurser från staten. Pajala kommun skulle kunna gå i täten för ett kommunuppror, eftersom många, speciellt mindre kommuner, är i en liknande utsatt situation. Den senaste tidens uppmärksamhet kring skatteflyktingar och bankvinster visar att det inte är någon brist på resurser som hindrar möjligheten till en rimlig service över hela landet, oavsett om du bor i en by eller i staden. Det handlar istället om att det behövs en kamp för en annan, rättvis fördelning av samhällets resurser, säger Liv Shange, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s