Luleå: trafikkaos när barnen provåkte vägen till sin ‘Framtida Skola’

En mycket försenad buss överfylld med barn och föräldrar från Svartöstaden anlände i tisdags morse vid Örnässkolan, i trängsel med en lång rad bilar med andra Svartöstadsföräldrar som släppte av sina barn längs samma trånga gata – ett prov på hur ‘Framtidens Skola’ skulle se ut i verkligheten. Det var arbetsgrupperna för att rädda Svartöstadsskolan som anordnade ‘provåkning’, och testet bekräftade som befarat att situationen kommer att bli kaotisk.Busskaos 2

 

 

 

 

 

 

 

LLT:s 07.41-buss från Svartöstaden blev nästan tjugo minuter försenad då omkring trettio barn med föräldrar ville kliva på för att provåka resan till Örnässkolan. Bussen anlände till slut vid hållplatsen utanför Örnässkolan samtidigt som ett tjugotal bilar, också fyllda med barn från Svartöstaden. Samtidigt försökte förstås även föräldrar till barn som redan går på Örnässkolan släppa av sina barn. Åter andra barn kom gående eller på cykel.

kaos vid örnässkolan 1

Enligt ‘Framtidens Skola’, som S med stöd av M och det lilla Landsbygdspartiet klubbade igenom vid kommunfullmäktigemötet 4 april, ska Svartöstadsskolan stängas 17 juni. Efter sommarlovet hänvisas skolans 84 barn till Örnässkolan, tre kilometer bort. Enligt Luleå Kommun har bara barnen i förskoleklass och lågstadiet rätt till skolskjuts och att erbjudas busskort för att ta sig med reguljär lokalbuss till sin nya skola. Mellanstadiets barn får inga busskort utan får själva bekosta resorna.bussafari i slutet

  • Många föräldrar känner sig inte trygga med att skicka sina små barn, vissa bara fem år, själva med lokalbuss utan flera kommer antagligen att köra sina barn med bil. Redan idag är det en ansträngd trafiksituation utanför Örnässkolan och föräldrar till barn som idag går där uppmanas att inte ta bilen för att köra sina barn till skolan på grund av trafikläget, förklarar Arbetsgrupperna i ett pressutskick.

av Liv Shange, RS Luleå 

  • Provåkningen var en protest mot kommunledningens verklighetsfrånvända och hårdhänta hantering av omstruktureringen. Om ‘Framtidens Skola’ verkställs enligt beslut återstår bara några veckor innan Svartöstadsskolan är historia. Ännu har inga åtgärder vidtagits i den fysiska miljön i och kring Örnässkolan för att förbereda för de drygt 80 nya barn som ska börja där i augusti. Föräldrar undrar över vad som ska göras för att barnen ska få en säker skolväg samt en rimlig arbetsmiljö på den nya skolan, som är för årskurs f-9 och beräknas få omkring 400 elever. Ingen förklaring har heller getts till brådskan med att stänga den ur alla avseenden mycket väl fungerande Svartöstadsskolan bara sex veckor efter att ‘Framtidens Skola’ vinner laga kraft.

 

Linda Vincent, förälder

Varför är du här idag?

Vi är här för att testa bussvägen som kommer att bli aktuell till hösten om Svartöstadskolan läggs ned. Vi vill påvisa hur mycket folk de blir på bussen och kaoset som uppstår med alla bilar som kommer att köra här. Vi vet inte riktigt om kommunen tänkt på att det kommer bli såhär när man flyttar skolan. Vi är kritiska till att skolan ska läggas ned överhuvudtaget, men också att det ska gå så fort. Man hade önskat att politikerna tog barnen och lärarna på allvar och gjorde detta på ett bättre sätt. Jag menar, två månader! På den tiden hinner ju ingen verksamhet startas upp på nytt på ett bra sätt, varken från Örnässkolans eller Svartöstadskolans håll.
Busskaos 1

 

Simone, elev på Svartöstadskolan;

Jag är här idag för att jag inte vill att skolan ska stängas. Det kommer att bli väldigt trångt på bussen för alla barn som ska åka.

Vad skulle du vilja säga till kommunledningen om deras beslut?

Att dom ska tänka mer på sitt beslut, och tänka mer på barnen. De säger att dom tänker på barnen, men det gör dom inte alls om man ska stänga en skola som funkar väldigt bra.

 

Fatima Linna, RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s