RS kongress: utvisningarna är en chockdoktrin

demo MOT utvisningar, Berlin

  • Naomi Klein förklarade en chockdoktrin som att i en kris spä på chocken och på så sätt få igenom nyliberala förändringar. Exakt så agerade Stefan Löfvén och regeringen när den brutala omsvängningen i flyktingpolitiken genomfördes i höstas, sade Elin Gauffin under sitt öppninganförande på punkten ” Sverige: perspektiv för bygget av en ny socialistisk rörelse” under Rättvisepartiet Socialisternas kongress.

Det var en bred diskussion med många inlägg men i centrum stod ändå den brutala flyktingpolitiken och dess effekter på situationen i Sverige.

  • 6 December införde regeringen ID-kontroller med Löfvén hänvisandes till ”fara för rikets säkerhet”. Om säkerheten för flyktingar sas inget. Nyliberala refomer som RUT har utökats och alla högerförslag skylls på flyktingar: lägre löner, nedlagda skolor, sämre miljöskydd. Detta är rasism – att splittra grupper. Det gör att nazister vädrar morgonluft och antirasismen har hamnat i en tillfällig svacka, fortsatte Elin Gauffin.

Elin fortsatte att gå igenom hur arbetsmarknaden osäkras med dumpade löner och villkor, Sverige smygansluts till Nato med värdlandsavtalet och kommenterade drevet mot Mp.

  • Drevet mot Mp ”borde” vara på grund av deras svek i flyktingpolitiken, accepterandet av Förbifart Stockholm och utförsäljning av brunkolet i Tyskland. Istället är det högermedia som attackerar, som själva backar upp halvdiktatorn Erdogan i Turkiet.

Förutom flyktingpolitken var de ökade klyftorna en röd tråd, som exempel nämndes att medellivslängden är 18 år längre i Danderyd än i Stockholmsförorten Vårbygård, vars medellivslängd är som i Vietnam. Efter inledningen så delades kongressen upp sig i gruppdiskussioner för att fler skulle ha chans att delta i diskussionen.

Under kongressens plenum (samlade möte) som sedan följde berättade Khadija och Badriya från Borås och Sigbritt från Östersund om de fruktansvärda situation flyktingar hamnar i med den nya flyktingpolitiken. Amanda från Luleå berättade om sexismen som drabbar unga tjejer.

  • När antirasismen försvagas har RS en viktig roll att påminna om att rasister aldrig får lämnas oemotsagda, sade Leo från Stockholm, apropå att alla antirasistiska organisationer inte deltagit i att bua ut nazister i Borlänge på 1 maj.

Robert från Stockholm berättade om hur Moderaterna alltmer följer i Sverigedemokraternas fotstpår och gav det skrämmande exemplet från Vendelsö där Moderaterna ”ylade med vargarna” när organiserade rasister tog över ett möte om boende för ensamkommande flyktingbarn.

Per från Sundsvall berättade om vårdnedskärningarna i Västernorrland och framförallt Ådalen och de historiskt stora protesterna som det lett till, med senast 20 000 i demonstration i Härnösand.

Jonas Brännberg avrundade diskussionen

  • Det har skett stora förändringar i Sverige under det senaste året. Vi måste inse att Sverige och Europa har förändrats i grunden – och det är inte tillfälligt. EU-krisen är akut och de handlar inte bara om flyktingar utan också Brexit, Grekland osv. Det präglar den politiska situationen i Sverige och försvagar regeringen.
  • RS roll är att politisera antirasismen. Vi försvarar asylrätten och klär av EU och regeringens kläder och avslöjar det nakna förtrycket av flyktingar. RS gör kopplingen till att det finns enorma reserver hos de rika,i storföretag och banker. Det finns också enorma behov av investeringar för att renovera välfärden, infrastrukturen, bostäder. Det är inte ”systemkollaps” på grund av flyktingar, däremot hotar systemkollaps på grund av eftersatt vård, järnvägar, inte byggts bostäder etc.
  • Vi har lösningarna på på de kriser i samhället som gör att allt fler känner att saker går åt fel håll. Men det är allt mer uppenbart att lösningarna är helt kopplade till ett socialistisk program. Reformer inte möjliga utan bryta med kapitalismen.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s