Rektor jämförde initiativ om enat föräldramöte med ”nazistföreningen”

Örnäset

Tisdag 17 maj bjöd Örnässkolans rektorer Jörgen Stenmark (rektor f-5) och Eje Larsson (rektor 6-9)  in på presskonferens. Efter en kort presentation körde rektor Jörgen Stenmark igång med presentationen ”Örnässkolan: Väl förberedd att hälsa eleverna från Svartöstadskolan välkomna till skolstarten i augusti”.

Under presentationen betonade rektorn vikten av att berörda från båda skolor, Svartöstan och Örnäset får träffas och lära känna varandra, och informerade om att man kommer att bjuda in samverkansgrupperna från båda skolor någon gång framöver. När frågan om varför man då plockat ner lappar där Svartöstadsföräldrar bjudit in till föräldraträff ställdes menade Jörgen Stenmark att det handlade om att man inte hade frågat först samt att man måste få ok på innehållet på lapparna.

Dock hade flera föräldrar hört av sig, vissa med över en veckas mellanrum och båda rektorerna hade haft god tid på sig att läsa igenom den enkla inbjudan. Rektor Eje Larsson hade dessutom gett svaret att det inte var juridiskt omöjligt att tillåta lapparna men även att vissa föräldrar kunde ta illa upp och tycka att det var jobbigt att behöva ta ställning till om man skulle gå på mötet eller inte.  Vad för juridik det gällde ville han inte utveckla. Enligt kommunjuristen måste dock rektorn kunna motivera varför man inte skulle få sätta upp lapparna men också kunna förklara på vilket sätt det stör verksamheten. Denna information hade även Eje fått men valt att inte svara på.

Ejes valde istället att säga följande till media och föräldrar:

  • Vi är ju väldigt måna om från skolans sida att vara korrekta i alla sammanhang, alltså om vi vill ha ut något budskap gällande föräldramöte eller liknande så står vi bakom det. Om vi tycker att det är bra att IFK Luleå får träna ungdomarna här och att dom får del av den informationen så att dom kan gå på fotbollsträningar så tycker vi att det är bra. Men ni förstår om det skulle komma nazistföreningen här, Nationalfront osv, och lägger ut lappar och säger att det här får ni ta hem till elever så tror jag att alla känner att det här är ingenting som vi vill stå bakom. Därför är det viktigt att vi godkänner all information som går ut.

P4 Norrbotten sände ljudklippet med delar av Ejes svar och reaktionerna lät inte vänta på sig. Föräldrar från Svartöstan, Örnäset och de som följer skolfrågan blev heligt förbannade över rektorns absurda jämförelse.  Eje har nu bett om ursäkt för sitt uttalande i ett brev, dock inte offentligt, och har fortfarande inte gett någon riktig motivering till varför man motsatte sig att sprida information om föräldraträffen.

Fatima Linna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s