Luleå: oro och ilska när sjukgymnastiken på Örnäset läggs ned

Örnäsets hälsocentral3

Som en del av Norrbottens Läns Landstings sparpaket på 94 miljoner kr i år ska sjukgymnastiken på Örnäsets Hälsocentral stängas 9 juni. Som en del av nedskärningspaketet ska Örnäsets och Hertsöns vårdcentraler nu “samordnas”, barnavårdscentralen på Herstön flyttas till Örnäset och sjukgymnastiken på Örnäset till Stadsvikens Hälsocentral i centrala Luleå. Hertsöns hälsocentral kommer även att vara stängd hela sommaren och hotet om framtida nedläggning är uppenbart; landstingets perspektiv är fler och större nedskärningar kommande år. Just Hertsöns hälsocentral  har varit hotad tidigare och oro finns över om den verkligen kommer att öppna igen till hösten.

Örnäsets hälsocentral4

Oron och ilskan bland brukare är extra stark på grund av den mycket bristfälliga informationen. Lappar las ut i sjukgymnastikens omklädningrum för ett par veckor sen, alltså några få veckor innan stängningen ska verkställas. När, var och hur beslutet tagits är höljt i dunkel. Utredningar har gjorts av verksamhetscheferna, men vad de egentligen har tittat på är oklart. ”Fördelarna överväger nackdelarna” säger ansvariga. ”Kvaliten” ska bli bättre, verksamheten ”mindre sårbar” och ”kompetensen höjas”. Och detta ska då uppnås genom effektivisering och minskade kostnader.

Örnäsets hälsocentral1

Sjukgymnastiken är en uppskattad och väl fungerande verksamhet som också fungerar som en mötesplats. En namninsamling samlade 500 namn mot flytten och PRO har gjort en skrivelse med kritik mot bland annat det ökade avståndet och risken för att flera kommer att sluta träna när tillgängligheten minskar. Många frågar sig hur landstinget, som anser det vara en av sina viktigaste uppgifter att arbeta förebyggande, kan ta detta beslut, hur har man kommit fram till att detta är det bästa för oss medborgare? Hur tungt väger egentligen behoven hos de som använder sjukgymnastiken? Hur stor roll spelar ekonomiska skäl?

Nedläggningen av sjukgymnastiken drabbar direkt de sjuka och äldre men öppnar också för en ytterligare dränering av landstingets resurser till privata. Idag finns omkring 20 privata sjukgymnastikmottagningar i centrala Luleå! Har man i utredningen tänkt på hur man bidrar till centraliseringen av samhällsservice samt tittat på hur det påverkar de områden som blir utan? Det verkar inte så.

Landstingets nedskärningar – t ex nedläggning av hälsofilialer i inlandet, indragna vårdplatser vid Kiruna sjukhus, nedskuren läkemedlesbudget – utarmar den offentliga vården och öppnar för ännu mer privata vinstdrivande vårdföretag – en ond cirkel. Skattesänkningar och privatiseringar har redan resulterat i att den offentliga sektorn har 550 miljarder kr mindre att röra sig med i år jämfört med år 1994.

Det håller inte längre – det är dags att säga stopp med protester från brukare, anhöriga och personal!

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:

  • Riv upp Landstingets sparpaket. Höj statsbidragen – pengarna tillbaka till vården.
  • 200 000 nya offentliga välfärdsjobb. Massiv upprustning av vården – behoven ska styra.
  • Fler anställda på bättre villkor. Kraftigt höjda vårdlöner. Låt bankvinster, storföretagen och de rika betala.
  • Riv upp privatiseringarna, kasta ut riskkapitalisterna. Bra vård för alla under demokratisk kontroll i offentlig regi.

Fatima Linna, RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s