Nya steg i kampen mot stordrift

skolstrejk2

Med bara en dryg vecka kvar till skolavslutningen 17 juni fortsätter Luleås skolkämpar att arbeta intensivt mot genomförandet av ’Framtidens Skola’, den S och M-stödda planen för att lägga om kommunens skola och förskola mot stordrift.

I ‘Framtidens Skola’ ska standardstorlek för skolor vara minst 400 elever, för förskolor 6-8 avdelningar, för att utnyttja arbetskraft, utrustning och lokaler maximalt. Som en del av ‘Framtidens Skola’ ska Svartöstadsskolan stängas vid denna termins slut, Kläppenskolan ett år senare och Kyrkbyskolan år 2021. Totalt stängs läggs sju skolor och sju förskolor ned. Beslutet togs i kommunfullmäktige 4 april.

En grupp föräldrar, med stöd av Samordningsgruppen Hela kommunen ska leva och lära som samlat till en rad stora protester mot nedläggningarna, överklagade 3 maj ‘Framtidens Skola’ med hänvisning bl.a till otillförlitlig beredning av ärendet och olaglig begränsning av debatten i fullmäktige. Föräldrarna yrkade på inhibition, alltså att rätten hindrar verkställandet av beslutet under tiden dess laglighet prövas.

Ett bakslag kom 24 maj då Förvaltningsrätten avslog yrkandet om inhibition. Rätten ansåg alltså att genomförandet av nedläggningarna kan fortgå medan den prövar själva sakfrågorna i överklagan. Föräldrarna har nu gått vidare, med stöd av Samordningsgruppen, och överklagade 1 juni Förvaltningsrättens beslut att inte inhibera verkställandet till nästa instans, Kammarrätten. I överklagan framförs bl.a att ”det är […] uppenbart att ett verkställande innan besluten prövats i sak skulle leda till beaktansvärd skada för alla de barn och föräldrar som är berörda av skolnedläggningarna.”

– Vi anser att Förvaltningsrätten gjort en felbedömning, säger Anna Widén, en av de överklagande föräldrarna.

– Medan de erkänner att sakfrågorna vi tar upp – att ‘Framtidens Skola’-beslutet inte tagits i laga ordning och att det bryter mot annan lag – är värda att pröva, avvisar de vårt yrkande om inhibition. Men om beslutet verkställs blir ju prövningen ganska poänglös, åtminstone i Svartöstadsskolans fall.

– Så när vi nu har tagit den här kampen så här långt vill vi gå vidare och pröva även detta.

På Svartöstadsskolan har flyttlådorna anlänt och personal får ägna sin tid åt att planera, packa, märka möbler och utrustning som ska med på flytten till Örnässkolan med klisterlappar, till stor oro för eleverna. Samtidigt har skolornas gemensamma rektor Jörgen Stenmark lämnat skeppet – han har hux flux tagit ett nytt jobb i en annan kommun. Hans efterföljare kommer att bli skolornas tredje rektor inom loppet av ett år.

Samtidigt har namninsamlingen för en folkomröstning om ’Framtidens Skola’ nu nått en bra bit över de 6000 namn som motsvarar en tiondel av Luleås röstberättigade befolkning. Samordningsgruppen kommer i dagarna att ta beslut om när och hur namnen ska överlämnas till kommunen. Om S och M verkligen vill kan de stoppa en folkomröstning då de tillsammans har över två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige. Opinionstrycket är dock hårt och M har redan deklarerat att de kommer stödja en folkomröstning om 6000 namn lämnas in.

Med siktet på folkomröstningen fortsätter de många skolaktivisterna att planera för nya möten, aktioner och förhandlingar för att hålla trycket uppe. Skolstrejken 26 maj visade att inte minst barnen, som står mitt i ’skolsnurren’, har insett vikten av att stå upp för sin rätt, hur lång och svår än striden blir.

 

av Liv Shange Moyo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s