Academedia börsnoteras

Börsnotering

EQT kasserar in 3.8 miljarder i skattemedel

Riskkapitalbolaget EQT börsnoterar nu friskolekoncernen Academedia. Ägarna av EQT V-fonden gör en storvinst, trots att köparna pressat ned priset något med hänvisning till den ’politiska risk’ som opinionen mot vinster i välfärden utgör. Academedias ca 80 000 elever och 10 000 anställda kan gå från askan i elden då ägandeformen går från riskkapital till aktiekapital.

Riskkapitalbolaget EQT meddelade 27 maj att man noterar utbildningskoncernen Academedia Nasdaq Stockholm. Med ett noteringspris på 40 kronor per aktie och en nyemmission för 350 miljoner kronor innebär det att koncernen går för 3.8 miljarder kronor. Bland köparna finns  t ex storkapitalisten Rune Andersson, Andra AP-fonden och Swedbanks Robur.

EQT, som ägs av bland andra Wallenbergfamiljen, Fjärde samt Sjätte AP-fonden, har ägt Academedia sen 2010. Koncernen omfattar omkring 300 skolor och förskolor, inte bara i Sverige utan även i Norge och Tyskland där man nyligen har köpt upp en grupp förskolor. Det senaste räkenskapsåret (som avslutades sommaren 2015) gjorde företaget ett rörelseresultat (vinst exklusive finansiella kostnader) på 517 miljoner kronor, en ökning med 15 procent mot året innan.

I förhållandet till de stora vinsterna säljs Academedia billigt, i jämförelse med andra ’välfärdsbolag’ som Attendo och Humana. Introduktionspriset på 40 kronor per aktie sägs ha justerats nedåt på grund av den ’politiska risk’ som regeringens utredning av vinster i välfärden utgör. Högersossen Ilmar Reepalu leder utredningen, som väntas leverera sina förslag till riksdagen i höst. Trots att S-ministerarna Ardalan Shekarabi och Aida Hadzialic de senaste veckorna gjort dramatiska mediautspel, där de bland annat fördömt just Academedias vinstuttag och satsningar på att etablera sig utomlands som ”läckage från offentliga resurser” och ”stötande”, verkar både säljande och köpande kapitalister måttligt oroade.

”Det faktum att det går att göra en lyckad introduktion visar att risken inte bedöms vara speciellt stor”, säger Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan till Svenska Dagbladet.

EQT hade tidigare signalerat att en börsnotering skulle bli aktuell tidigast till hösten, efter att Reepalus utredning slutrapporterat. Men redan i början april gjorde Reepalu klart att han anser sitt uppdrag vara att ”bedöma vad som är rimlig avkastning på det riskkapital företag går in med”, och hade redan landat på ”tre procent” i den bedömingen.

Academedia har gjort sig känt för att maximera sina resultat genom att bland annat snåla på personal – lärartätheten på koncernens skolor ligger långt under riksgenomsnittet – och genom att gömma vinsterna genom sofistikerad så kallad skatteplanering – senast gick 269 av de 517 vinstmiljonerna t ex till ”räntekostnader”. Lånen hanteras via EQT:s egna holdingbolag, registrerade på skatteparadiset Guernsey.

Academedia kritiserades förra året av av Myndigheten för Yrkeshögskolan för att ha systematiskt ha skurit ned de lärarledda timmarna som eleverna har rätt till. Även Skolinspektionen har riktat skarp kritik och hotat med viten. Academedia har rekordhög personalomsättning, 22.8 procent, jämfört med 6.8 procent på kommunala grundskolor och 8.6 procent på kommunala gymnasier, enlig SvD.

Lärare på Academedia oroas nu över att högre vinstkrav från aktieägarna kan komma att sätta ännu större press på redan pressade lärare. Under tiden med Academedia som ägare vittnar lärare om att det blivit svårare att få igenom krav när det gäller löner, lärartäthet och behov av specialpedagoger. Riskkapitalbolag har som regel ett tidsperspektiv på mellan tre och fem år för sitt ägande, medan aktiespekulanter är kända för sitt kvartalstänkande.

Medan miljardärerna med rätta tar S-ministrarnas stora ord om vinsterna de gör på skolpengen med ro är det dags för Lärarnas Riksförbund och övriga fack inom skolan att omsätta de nya kongressresolutionerna mot vinster i välfärden till en verklig gräsrotskampanj som bjuder in till elever, föräldrar, fackföreningsrörelsen och andra som vill kämpa för att sätta stopp för plundringen.

 

av Liv Shange Moyo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s