Luleå: kraftsamling med sikte på folkomröstning om skolan

Skollista

En manifestation för en annan framtidens skola avslutar nu läsåret på Luleås nedläggningshotade skolor. Trots motgångar fortsätter intensivt arbete med sikte på en folkomröstning om ‘Framtidens Skola’. Alla som ännu inte har skrivit på namnlistorna har fortfarande chansen i helgen.

17 juni blir det skolavslutning för 115:e och sista gången på Svartöstadsskolan. Men vi är många, föräldrar, barn, mor- och farföräldrar, med flera, som fortsätter kämpa för att nedläggningen ska upphävas och med den hela stordriftsplanen ‘Framtidens Skola’. Direkt efter avslutningen på fredag morgon hålls en gemensam manifestation på såväl Svartöstadsskolans som övriga hotade, och även nu räddade, skolors gårdar: ‘kunskapens träd’ ska planteras. Samordningsgruppen Hela kommunen ska leva och lära säger på sin facebook-sida att äppelträd kommer att planteras på skolgårdarna ”som symbol för de barn och den kunskap som vuxit i skolan i generationer, och som vi kämpar för att de ska få fortsätta att göra.”

Efter skolavslutningarna följer en intensiv kraftsamling för att nå målet på 8000 namn i folkinitiativet för en folkomröstning om ‘Framtidens Skola’. Underskrifter från ca tio procent, eller knappt 6000 personer, av de röstberättigade luleborna krävs för att begära en kommunal folkomröstning. Samordningsgruppen siktar på att lämna in med god marginal under sommarlovets första vecka.

Under helgen kommer namn att samlas in gemensamt på både Luleå Pride, som hålls fredag till söndag med bas i Stadsparken, den välbesökta Svartöstadagen som hålls i Svartöstan på lördag och på Spelmansstämman som hålls i Kyrkbyn, Gammelstan.

Samtidigt som skolkämparna blickar framåt mot folkomröstningen som har chans att upphäva beslutet som helhet har vi i veckan också stött på ett bakslag. Kammarrätten har meddelat att den slår fast Förvaltningsrättens beslut att inte inhibera (stoppa verkställandet av) nedläggningarna medan överklagan av ‘Framtidens Skola’-beslutet. Surt, men inte oväntat – domstolarna är inte objektiva medlare utan försvarare av gällande ordning, den ordning enligt vilken det står makthavarna fritt att köra över såväl folkvilja som förnuft så länge ångvälten styrs i linje med marknadens ‘logik’.

 

av Liv Shange Moyo

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s