Nedskuret assistansstöd hotar när LSS ska ‘utredas’

LSS-artikelbild

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning för att se över Lagen om Särskilt Stöd (LSS). Bakgrunden är att man anser att kostnaderna för LSS har skenat. Man har också talat om fusk när det gäller beskrivning av behov när det gäller personlig assistans. Syftet är att skära ned kostnaderna för assistansstöd.

I december 2015 inbjöds funktionshindersorganisationerna till en hearing på socialdepartementet, för att komma med synpunkter om vad som behöver tas med i den kommande LSS-utredningen. De var alla överens om att det behöver ses över hur vi kan vara säkra på att LSS förblir och tillämpas som en rättighetslag. Bakgrunden till LSS var att även personer med funktionshinder skulle få möjlighet till ett gott liv, och kunna vara delaktiga i samhället. Man lyfte fram att det var osäkert hur man definierar de olika personkretsarna.

För att få rätt till stöd, enligt LSS, krävs att du finns inom en av dessa personkretsar:

  1. Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  2. Betydande och bestående funktionsnedsättning på grund av hjärnskada orsakad av yttre våld eller sjukdom i vuxen ålder.
  3. Svår och varaktig fysisk eller psykisk funktionsnedsättning som inte beror på normalt åldrande, och som gör att du har omfattande behov av stöd.

Eftersom jag som skriver tillhör personkrets 2 och är medlem i hjärnskadeförbundet Hjärnkraft så vill jag särskilt betona svårigheterna, redan idag, att få stöd i personkrets 2 samt behovet av stöd enligt de två grundläggande behoven ”annan hjälp som förutsätter ingående kunskap” och ”att kommunicera med andra”. Dessa behov kan ofta glömmas bort eftersom de inte är ”synliga” funktionsnedsättningar.

Hjärnkraft, liksom andra organisationer, har ifrågasatt siffrorna, dvs ”de skenande kostnaderna” som har presenterats under alla år, men utan resultat. Även om man bara talar om pengar så är det ju viktigt att se kostnaderna och vinsterna med personlig assistans i ett större perspektiv. Vi har dessutom föreslagit Barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér att man borde göra en undersökning av de samhällsekonomiska vinsterna av personlig assistans. Men de uppgifterna tas aldrig upp. Istället är regeringens fokus helt enkelt att statens kostnader för ersättning till personlig assistans behöver minska. Syftet med ännu en utredning är klart: kostnaderna ska ned. När kostnaderna för personlig assistans ökar skärs det ned på övrig LSS-täckt verksamhet: dagligverksamhet, gruppboenden och ledsagarservice. När nu regeringen pratar om  förstärkt kvalitet, helhetssyn och mångfald i de övriga stödinsatser som ingår i LSS står det klart att dessa ska bekostas av besparingar i assistansersättningen. De eventuella förbättringar som kan komma ur utredningen ställs alltså mot den nödvändiga personliga assistansen, istället för att berika.

Om inte det här kapitalistiska samhället har råd att möjliggöra ett värdigt liv för alla, inklusive oss som lever med funktionshinder, när Sverige är rikare än någonsin har inte vi råd med kapitalismen. Ett slag mot oss är ett slag mot hela välfärden och nu behövs stöd i vår kamp från fackligt aktiva och andra organisationer.

Britta Berggren, RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s