Asylkamp, EU-kris och vänsterrörelser dominerade RS sommarläger

Sommarläger 2016.docx

Till skillnad från bilden i svenska media menade Ian att de verkar som om England gått till vänster, inte till höger, efter folkomröstningen

        -Vi har sett en ”ministrejkvåg” med strejker av läkare,
lärare, fängelsepersonal och  tranportarbetarstrejker
på buss och järnväg som också lyckats vinna, berättade
Ian Dalton.

Även på de andra stormötena under lägret, Om USA och Sanders, Latinamerika samt mötet om ”Sverige efter chockdoktrinen” gick det politiska etablissemangets djupa kris som en röd tråd.

–          På ytan kan det se ut som att latinamerika gått högerut eftersom flera traditionella högerpartier vunnit val. Men det stämmer inte, de som förlorat makten är också korrupta partier som kallar sig vänster men som aldrig utmanat de rika. Alternativet till högerns Temer i Brasilien är inte den sparkade Dilma utan ett socialistiskt arbetaralternativ, sade Marcus Kollbrunner från RS systerorganisation i Brasilien.

Både diskussionerna om EU och Sverige handlade mycket om antirasism och kamp för asyl.

– Fler dör på Medelhavet i år. Det är 3120 hittills i år jämfört med 1500 förra året. Och då finns det dessutom ett stort mörkertal. På grund av Eus uppgörelse med Turkiet tvingas flyktingar ta den farliga vägen över Libyen, berättade Lina Rigney Thörnblom och fortsatte:

– Turkiet har fått fördubblat ekonomiskt stöd från EU och har som betalning stärkt sina gränser. 100 000 flyktingar är nu kvar i Syrien – klämde mellan turkiska gränssoldater och IS. Och nu vill EU-kommissionen sluta liknande avtal med 16 länder i afrika och MÖ. De som inte skriver under ska straffas med minskat stöd.

Per-Åke Westerlund menade att Sverige också kommer att få se nya rörelser och att det redan rör på sig.

– Vårdprotesterna den 4 september och flyktingarnas protester är exempel på viktiga initiativ för socialister att stödja.

 

Förutom stormöten fanns ett drygt tiotal seminarier att välja mellan, med allt från marxismens grunder till ”Förtryck i hederns namn” och ”Kapitalet och maten”. För allt som deltog i seminarier och diskussioner innebar lägret en välbehövligt politisk injektion inför höstens kampanjer.

 

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s