Jokkmokksuppror leder till glesbygdsuppror?

Harspåangsvattenfall
”Gör som skottarna gjorde i Storbritannien. Kräv självständighet för Norrland!” Så löd den provocerande slutklämmen på Lotta Grönings krönik i Expressen för en dryg vecka apropå Vattenfalls planer på att flytta/outsourca 40 jobb från Jokkmok till ett låglöneland. Övertorneås kommunalråd skrev ”
Genom årens lopp har glesbygden framförallt i Norrland bistått övriga Sverige med välutbildad arbetskraft, vattenkraft, järnmalm och skogsråvara. Vad har vi fått tillbaka?Utarmningen av glesbygden har pågått under många årtionden oavsett vilka som styrt vårt land, blått som rött. Jag upplever att vi bara ger men får ingenting tillbaka.” Vattenfalls provocerande planer har triggat en mycket bredare debatt om utarmningen av landsbygd och glesbygd.

4700 medlemmar är nu med i Facebookgruppen ”Jokkmokkupproret” och 6700 har skrivit under protestlistorna som ska lämnas till regeringen, fler än de cirka 5000 invånarna i kommunen! I fokus är de hotade fyrtio jobben på Vattenfall Accounting men i bakgrunden ligger tidigare centraliseringar, nedläggningar, men också hur marken exploateras för gruvdrift och militarisering.

Socialdemokratiska Folkbladet med säte i Umeå har känt hur vindarna blåser och skriver på ledarplats ”I stället för att ta del av vinsten direkt så ges kommunen allmosor genom ”skatteutjämningen”, den mest förnedrande stämpeln för huruvida en kommun är ”närande eller tärande”.  … Jag tror inte på separatism generellt sett, men däremot måste vi inse att detta systematiska utsugande av vår landsände inte kommer att stoppas av Sven-Erik Buchts landsbygdskommitté, där endast en norrländsk representant sitter med.  … Inget mindre än ett folkligt uppror skulle kunna hindra utvecklingen…”

Olov Abrahamsson på Socialdemoratiska NSD försöker istället gjuta olja på vågorna. ”För en kommun som Jokkmokk, som är högaktuell i debatten, innebär skatteutjämningen ungefär 77 miljoner kr per år. Vidare får kommunen ungefär 20 miljoner kr per år i så kallade bygdemedel. Därför finns anledning till viss sans och balans i den regionalpolitiska debatten.”

Det är dock precis bristen på balans som skapat en enorm ilska mot den växande klyftan mellan stad och land. Det som händer i Jokkmokk med Vattenfall må vara det mest provocerande uttrycket men liknande situation råder i många kommuner.

”Sedan 1990 har Övertorneå kommun förlorat omkring 450 arbetstillfällen, varav merparten statliga. Enligt min uppfattning endast en fråga om när många lands- och glesbygdskommuner når en nivå när vi inte längre ens kan erbjuda en grundläggande service till invånarna.” kommneterade till exempel Övertorneås kommunalråd Tomas Vedestig apropå Vattenfall.

I dagarna träffar Jokkmokks kommunalråd regeringsrepresentanter igen och det kan hända att Vattenfall har gått ett steg för långt och tvingas göra en pudel. Inget tyder dock på att s- och mp-regeringen har några planer på att mer generellt ifrågasätta marknadens koncentration av människor och kapital där resten av landet blir lidande.

Utarmningen av landsbygd och glesbygd är ett resultat av den marknadsfundamentalistiska högerpolitik som också innebär välfärdskris, privatiseringar, tillfälliga jobb, stängda gränser och sänkta pensioner. Svaret måste därför vara att söka förena missnöjet i kamp mot hela högerpolitiken. Krav på verklig regionalpolitik där hela Sverige ska leva är en viktig del av ett socialistiska alternativ till dagens politik.

Jonas Brännberg  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s