Stökig skolstart och fortsatt skolkamp

skolkarnevalstrumma

skolkarnevalstrumma

Efter att kommunledningen i Luleå hetsat fram en stängning av Svartöstadsskolan i våras är det en stökig skolstart för barn och personal på Örnässkolan.

Personalen gör sitt bästa för att barnen ska känna sig välkomna och trygga men det blir ändå oroligt när varken organisation eller inne- och utomhusmiljöer är klara. Att stängningen skett utan plan har med all säkerhet också gjort att fler sökt sig till andra skolor än vad som hade behövt vara fallet.

Skolkampen fortsätter dock. Fortfarande hotas fler skolor av nedläggning och i Svartöstaden har man inte gett upp hoppet om sin skola. Det visas bland annat av att föräldrar under sommaren stoppade en flytt av gungor och lekställning från skolgården, genom att helt enkelt säga till flyttpersonalen att ni får inte flytta sakerna, punkt slut.

Nu riktas kampen in på kampanjen för en folkomröstning. Tack vare att så många som över 8000 namn lämnade in i juni, långt fler än de 6000 som krävs, har kommunledningen nu informellt sagt att de inte kommer att kontrollera namnen (att undertecknarna är skrivna i kommunen och har rätt ålder).

Fortfarande återstår dock att få en tredjedel av kommunfullmäktiges ledamöter att stödja en folkomröstning, samt en kamp om exakt vilken fråga som kommer att ställas i en eventuell folkomröstning. Det är fortfarande oklart när frågan kommer upp i kommunfullmäktige.

–          Förmodligen hoppas kommunledningen att skolfrågan ska dö med tiden men de hoppas förgäves. Den ilska som s högerpolitik skapat ska inte underskattas. Vår kamp har redan gett resultat, flera skolor har räddats. Vi kommer att se till att hålla uppe trycket och vi kan vinna fler segrar, ju närmare valet 2018 vi kommer. Det här är en politisk fråga som kommer ta sig uttryck, antingen genom en folkomröstning eller om vi förvägras det, i valet 2018, säger Liv Shange Moyo, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i Svartöstadens skolgrupp.

 

Jonas Brännberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s