Lulebo-utförsäljningen: svek om bofonderna

Svek på svek när allmännyttan säljs ut

Svek på svek när allmännyttan säljs ut

Etapp två i privatiseringen av Luleås allmännyttiga bostadsbolag Lulebos fastigheter gick igenom 1 september med försäljningen av ytterligare 1278 lägenheter. Den nya ägaren tillkännagav samma dag att de ”inte har bofonder” – ett besked som lämnat många hyresgäster kokande av ilska. Nu behövs protester.

Lulebos bofonder – en form av underhållsfond där en viss del av hyran varje månad reserveras för renoveringar av lägenheten – innebar att hyresgästerna själva i stor utsträckning kunde bestämma över och planera sin lägenhets underhåll av golv, väggar och tak. Att bofonderna skulle bli kvar var för många ett viktigt krav när nyheten om utförsäljning kom för knappt ett år sen, något som också utlovats av Lulebos VD Anna-Stina Nordmark Nilsson.

När Lulebo pekade ut 1600 lägenheter på Örnäset, Hertsön och Porsön som försäljningsobjekt i september 2015 frös bolaget också de berörda bofonderna – 245 miljoner kronor – med löftet att de skulle bli tillgängliga igen så snart försäljningen gått igenom. Istället tar nu nya ägaren kontroll över vilket underhåll som ska göras.

Undertecknad bor själv i en av de utsålda lägenheterna. Vi hade bara cirka 15 000 i bofonden, men grannar som länge sparat och planerat för renoveringar har mist mellan 35 000 och 55 000 kronor. Många känner sig med rätta blåsta. Vi är oroliga över hur den nya hyresvärden kommer att hantera renoveringsbehov och -önskemål. Som vinstdrivande verksamhet finns det anledning att misstänka att de skulle vara intresserade av att driva upp hyrorna, som ligger jämförelsevis lågt i de här bostadsområdena.

Till bestörtningen över bofonderna läggs också att lägenheterna tas över av ett annat företag än det som tidigare rapporterats av Lulebo och i media. Samma dag som försäljningen gick igenom slogs köparföretaget, Nordhalla, ihop med ett annat företag, Heimstaden. Vi hyresgäster fick helt simpelt en kungörelse i dörren där Heimstaden meddelade att de var nya ägaren. Heimstaden, startat i Norge och med fastigheter i främst Danmark och Sverige, är listat på Nasdaqs First North-börs. Huvudkontoret ligger i Malmö. I Luleå ska ett tillfälligt kontor ha öppnats med två anställda på plats, som bäst, sex timmar i veckan.

Hyresgästföreningens avtal om bofonderna med Lulebo har en uppsägningstid på ett år. Avtalet ska följa med till nya hyresvärden, men det är inte första gången köpare försöker utnyttja försäljningsprocesser för att diktera nya villkor.

För att se till att bofonderna återställs är det viktigt att vi hyresgäster samlas och agerar gemensamt. Ett stormöte på varje område skulle vara en bra början. Tar vi upp kampen i den här frågan finns det inget som säger att vi inte också kan börja bygget av en rörelse för att utförsäljningarna av allmännyttan rivs upp. Luleå behöver fler billiga hyresrätter för att få ett slut på bostadsbristen. Att lämna över gemensamt ägda bostäder och samhällsfastigheter till marknadens parasiter är ingen lösning utan kommer göra problemen värre.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) arbetar för enad kamp för bostad åt alla. Vi arbetar just nu på ett initiativ till en kampanj för bostäder och mot rasistisk splittring med anledning av att en liten grupp rasister försöker utnyttja bostadsbristen till att ställa utsatta grupper mot varandra genom att hävda att flyktingar ska ”få förtur” till Lulebos lägenheter. Ilskan över bostadsbristen måste riktas åt rätt håll – mot de marknadsfundamentalistiska politiker som slumpar bort vår gemensamma egendom till börsen, mot de stora byggbolagen som tjänar drömsummor på att hålla tillbaka byggandet och därmed tillgången på bostadsmarknaden.

Liv Shange Moyo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s