Samordningsgruppen: ”Full fart för folkomröstning”

gruppkram i sol

”Luleå står inför en unik händelse, efter att ett folkinitiativ samlat dryga 8 000 underskrifter på knappt tre månader, har Luleås politiker nu att besluta om en folkomröstning om skolan i Luleå.” Så börjar den debattartikel som Samordningsgruppen ”Hela kommunen ska leva och lära” publicerade förra veckan, som kräver att en folkomröstning om ”Framtidens skola” genomförs snarast.

Eftersom skolnedläggningarna efter kf-beslutet i april är i full gång är det viktigt att folkomröstningen blir av fort. När kommunen nu meddelat att antal namn uppfyller kravet på tio procent av de röstberättigade återstår endast ett beslut i kommunfullmäktige, där bara två tredjedels majoritet kan stoppa en folkomröstning.

–       Ju snabbare det blir folkomröstning och det blir stopp, desto lättare kommer det att vara att börja om, säger Anna Widén som är ansvarig för Folkinitiativet för en folkomröstning i Samordningsgruppen.

Oron är stor över effekterna av stordriftsidéerna. ”Redan nu ser vi att konsekvenserna vi varnade för börjat visa sig i verkligheten. Flera lärare har redan sökt sig bort från yrket eller till andra skolor och kommuner – på grund av den nya skolstrukturen. Lärmiljön som skulle bli bättre, ser istället ut att bli minsta tillåtna yta per elev på de sammanslagna skolorna. En stor omsättning och omflyttning av rektorer sker också just nu då stabilitet och långsiktighet hade behövts allra mest.

Det är med sorg vi ser att det vi befarat håller på att besannas. Om inte beslutet rivs upp är vi rädda för att vi snart – och även på lång sikt – ser fler negativa effekter av att växla över från många skolor i olika storlekar nära barnen, till nästan uteslutande stora skolor. Effekterna riskerar också att slå extra hårt mot barn med särskilda behov, nyanlända och socioekonomiskt utsatta barn. Längre avstånd från hemmiljön får också negativa konsekvenser på miljö, hälsa, trafiksäkerhet. Dessutom leder det till ökad segregation och Luleå riskerar att bli mindre attraktivt då förskolor och skolor försvinner, och byar och stadsdelar utarmas.

Vår namninsamling är tydlig – vi kräver en folkomröstning där luleborna får ta ställning till att antingen stödja: 1) Framtidens skola enligt beslut i KF. Eller:2) vårt förslag: att en ny utvecklingsplan utan stordriftsprincip tas fram, där barnens behov står i centrum och där skolpersonal, barns och föräldrars, åsikter blir vägledande.”

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s