Stor samling av personal och patienter i Luleå.

arrangörsgänget

Cirka 400 deltog i Slut på rean i Luleå. Det låg en känsla av ”äntligen får vi säga ifrån” i luften. Patientföreningar hade engagerat sig mycket och kom med medlemmar bland annat från Kalix, Arvidsjaur och Piteå.

– Vi är vårdpersonalen – av alla kategorier, vi är patienterna, vi är alla som vet att en annan vård är möjlig. En vård bortom nedskärningar maskerade som effektiviseringar, bortom semesterkaos, övertid, omänsklig arbetsbelastning och låga löner. En vård där ALLA kan uppleva trygghet och där personal får förutsättningar att ge den vård lagen kräver och de själva brinner för, inledde Sara Turtola, sjuksköterska vid Sunderby Sjukhus.

Sara turtola, slut på rean

Efter henne följde talare från HjärtLung, Kommunal, läkarföreningen, Astma- och allergiförbundet, Vårdförbundet med flera. Kornelia Waller sjöng två fantastiska specialskrivna låtar om vårdens kaos.

Pensionerade gruvarbetaren Bertil Henriksson berättade spontant om sina erfarenheter som anhörig hur vården krisar och personalen drabbas. Han uppmuntrade till fortsatta protester med att citera diktaren Thord Wallén

–          Om ni vattendroppar visste, Vilken roll ni spelar, I er obetydlighet, Bildar bäckar, Formar strålar, Samlar er till vattenfall, Utan er gemenskap, Funnes inget Niagara!

 

Heidi Carnudd, legitimerad sjuksköterska anställd av Luleå Kommun och aktiv i arrangörsgruppen i Luleå, berättar varför demonstrationerna behövs:

– Det handlar ju om den rådande arbetsmiljön för all sjukvårdspersonal, samt att patientsäkerheten är hotad – de här två sakerna går ju hand i hand.Vi har för mycket att göra. I slutändan springer man fortare och fortare, pratar fortare och fortare, och till slut kanske man missar något med resultatet att patienten far illa.

Hur tycker du att den här kampen ska fortsätta nu?

– Nu kommer vi, i Luleå i alla fall, den 4 oktober att bjuda in alla som vill komma för att diskutera hur vi ska ta oss vidare i det här arbetet som just har börjat.

Liv Shange Moyo

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s