NAZISTMORD I FINLAND

antifascist-i-finlandnazister

Ett fruktansvärt mord har skakat Finland. Under en nazistisk marsch i Helsingfors den 10 september misshandlade en medlem i det nynazistiska Finska motståndsrörelsen en antifascist så svårt att mannen dog på sjukhus sex dagar senare.

Nedan följer ett uttalande från det finska antirasistiska nätverket Antirasismi Oulu.

Finska motståndsrörelsen publicerade på sin hemsida en video som visade hur den misshandlade mannen låg på marken i en blodpöl. Nazisterna tog stolt på sig ansvaret för våldsdådet.

Sent på lördag kväll den 17 september grep polisen gärningsmannen efter att han hade överlämnat sig själv. Polisen rubricerar brottet som misshandel och grovt vållande till annans död.

Finlands högsta polischef Seppo Kolehmainen, som redan tidigare har välkomnat Soldiers of Odin [en högerextrem gatupatrull], har alltid förringat extremhögerns fara. Enligt honom skulle det inte vara svårt att avskaffa nazistorganisationerna, men att det inte skulle spela någon roll då de skulle fortsätta sin verksamhet ändå. Dessutom ingrep polisen varken mot nazistdemonstrationen eller nazistvåldet.

 

Denna typ av politisk terror är den första på årtionden i Finland som har lett till ett dödsfall. Regeringen och myndigheterna tar inte extremhögerns våld mot vänstern och flyktingar på allvar. Även domstolarna är likgiltiga och beaktar inte de politiska och rasistiska motiven som enligt kriminallagen skulle skärpa straffen. Finland är ett land där nazisterna dödar en aktivist och är stolta över det, samtidigt som polisen vänder bort blicken.

Den politiska naturen av brottet försökas döljas genom att prata om en enskild händelse som av misstag ledde till döden. Om nazisterna attackerar sina politiska motståndare och skadar dem så allvarligt att de dör är det inte fråga om ”bara” en misshandel.

Nazisternas gatuterror är inte en överraskning. Finska motståndsrörelsen har attackerat antifascister upprepade gånger. Man bör inte ha någon dialog med nazister – det är meningslöst och farligt. De som hatar tålamod och överseende samt är frihetens övertygade motståndare bör varken ges rätt att uttrycka sin vilja eller uppnå sina mörka mål.

För att stoppa den nazistiska terrorn kan vi inte lita på den borgerliga staten och dess institutioner. Den antifascistiska och antirasistiska rörelsen måste nu på allvar trappa upp kampen. På den politiska arenan behövs det en bred enhetsfront och på gator och torg aktivister. Vi måste anordna motdemontrationer, men också stå upp för rätten till självförsvar.

Det finska antirasistiska nätverket Antirasismi Oulu står för:

  • En ny stark antifascistisk rörelse måste byggas.
  • Stoppa den nazistiska gatuterrorn – Ingen tolerans mot frihetens hatare.
  • De rasistiska och fascistiska rörelserna måste kriminaliseras.

 

översättning Juha Tapio

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s