”Framtidens skola”: (S)vårt med folkomröstning när folket har så svårt att förstå

graf-i-skolfragan

S-ledningen i Luleå fortsätter sina ansträngningar att slippa ur den folkomröstning om ”Framtidens skola” som över 8000 lulebor begärt i ett folkinitiativ. Efter att media uppenbarat att S sätter tryck på M och MP för att få med dem i att rösta ned hållandet av en folkomröstning i kommunfullmäktige har S rullat ut en ”charmoffensiv” (dock minus just charm), anförd av BUN:s ordförande Carina Sammeli, för att bereda marken för ytterligare ett övergrepp mot folkviljan i skolfrågan. Ju mer S anstränger sig för att slippa folkets dom, desto mer växer ilskan bland luleborna.

”Framtidens skola”, en storslagen plan för att omstrukturera skola och förskola mot stordrift, klubbades i kommunfullmäktige i april av socialdemokraterna (S) med stöd av Moderaterna (M) och det lilla Landsbygdspartiet (Lpo), trots massivt motstånd från luleborna. Då hade redan skolkämparnas samordningsgrupp, Hela kommunen ska leva och lära, startat sitt folkinitiativ – den namninsamling som enligt lag kan tvinga kommunfullmäktige att ta upp ärendet om en lokal folkomröstning i en fråga, om minst tio procent av kommunens röstberättigade skriver på inom sex månader. I Luleås fall motsvarade det 6000 underskrifter. Efter bara tre månader kunde folkinitiativet lämnas in med 8046 underskrifter. Kommunen deklarerade snart att man godtog underskrifterna utan någon verifieringsprocess; ett vittnesmål om skolkampens och samordningsgruppens trovärdighet.

I nästa steg ska kommunfullmäktige avgöra om folkomröstningen hålls eller inte. Det krävs att en tredjedel av fullmäktigeledamöterna röstar ja för att den ska bli av. De senaste veckorna har det blivit tydligt att S-ledningen för en intensiv kampanj för att få med sig M och MP i att rösta ned folkomröstningen, som Offensiv tidigare rapporterat (#1217). M, som med 8 226 röster blev näst största parti i kommunalvalet 2014, har tidigare gett intryck av att betrakta en folkomröstning som ett måste givet den starka opinionen. Nu vacklar de, liksom MP. Kanske hägrar löftet om att samregera med ett sannolikt försvagat S efter valet 2018.

S-ledningen har nu gått ut i ett försök till charmoffensiv i media för att rättfärdiga motståndet mot en folkomröstning. Barn- och Utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli (S), uppbackad av kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S), gjorde förra veckan en rad mediautspel med budskapet att en folkomröstning skulle bli svår, för att inte säga omöjlig, att genomföra.

  • Vi har fått en namninsamling och den har ingen formulerad fråga om kring vad man tycker man ska folkomrösta om, hävdade Sammeli i en intervju med SVT 19 september, och fortsatte:
  • Det är ju lite svårt att fråga alla 8000 vad de tänker att frågan är.

Ett enklare alternativ är att läsa den korta text som folk har skrivit under på – folkinitiativet är mycket tydligt formulerat: nej till att genomföra ”Framtidens skola” i alla dess former; ja till att istället ta fram en ny utvecklingsplan för skola och förskola med barnens behov i centrum. Samordningsgruppen som initiativtagare har dessutom förgäves gjort en lång rad försök att kontakta Sammeli och andra ansvariga på kommunen för att få till stånd en diskussion om formuleringen av ärendet som ska upp inför kommunfullmäktige.

Några dagar senare i Norrländska Socialdemokraten (NSD):

  • Vi var tydliga med vilka problem vi såg och började tidigt presentera lösningar. Men föräldrarna vi mötte förstod inte problemen.
  • Vi är osäkra på hur frågan ska formuleras och om det går att formulera en fråga. Folk måste veta vilka alternativen är.

Villrådigheten inför hur luleborna ska fås att förstå sitt eget bästa i skolfrågan står i skarp kontrast till beslutsamheten som präglade verkställandet av ”Framtidens skolas” första och mest strategiska etappmål – stängningen av Svartöstadsskolan bara sju veckor efter att beslutet vunnit laga kraft.

De ständigt nya bottennoteringarna i S förtroende för lulebornas intelligens speglas på motsvarande sätt i de senares förtroende för partiet. För de enskilda politiker som har siktet inställt på högre ort efter 2018 kan det hända att den smäll S i Luleå får ta för att krossa en folkomröstning bedöms som värd att ta. Att partiet som helhet bedömer att en sannolik förlust av den egna majoriteten 2018 är värd att ta över att få bakläxa på ett prestigeprojekt som ”Framtidens skola” är mer anmärkningsvärt. Samordningsgruppen arbetar nu för att pressa övriga partier, som har väsentligt att förlora på att gå emot en folkomröstning, innan frågan kommer upp i kommunfullmäktige någon gång de närmaste månaderna.

av Liv Shange Moyo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s