Sossarna kör över demokratin och friar till Moderaterna!

Sällan har en högersväng varit så snabb och kraftig och skapat sådan ilska som Socialdemokraternas under Niklas Nordström och Yvonne Stålnackes ledning. När de nu meddelar att de vill stoppa en folkomröstning om Framtidens skola – efter att ha mörkat frågan i valet 2014 för att sedan köra över personal, föräldrar och elever under utredningen – har politikernas förakt för lulebornas åsikter nått en ny nivå.

Det finns förstås en koppling mellan att göra allt för att undvika åsikter från berörda i olika frågor och den förda politiken. Omslaget till stordrift i skolan där personal och ytor ska utnyttjas maximalt, rea-utförsäljningen av allmännyttans bostäder till privata klippare, privatiseringsförslag vad gäller badhus, återvinningscentral på Lövskatan mm är alla djupt impopulära förslag som ökar klyftorna och går emot de idéer socialdemokratin en gång stod för.

skolkarneval 2.0. Luleå 160319

skolkarneval 2.0. Luleå 160319

Med den politiska linjen är det inte konstigt att s-ledningen friar till moderaterna – i förhoppning om att behålla makten med deras stöd efter valet 2018. “Inte minst har vi en samsyn med det stora oppositionspartiet Moderaterna…” skriver kommunalråden apropå utförsäljningarna av lulebornas gemensamma tillgångar.
Skandalöst verkar Landsbygdspartiets Erland Nilsson dansa efter S pipa genom att hävda att en folkomröstning skulle äventyra landsbygdsskolorna. Detta är inget annat än vilseledande nonsens eftersom alla(!) partier i kommunfullmäktige uttryckligen sagt att dessa skolor ska vara kvar. Tyvärr verkar en plats vid köttgrytorna vara viktigare för Landsbygdspartiet än att låta luleborna säga sitt i en fråga som rör skolans framtid under mer än ett decennium.

S försvarar sig med att vi har en representativ demokrati där de fått “mandat” att föra sin politik. Men en representativ demokrati bygger på att partierna redovisar sina intentioner i de viktigaste frågorna innan valet.

“Vi säger nej till folkomröstning för att istället satsa pengarna på skolan” säger S i ett desperat försök att försvara sitt beslut. Alla med någon koppling till skolan vet dock att S inte satsar utan tvärtom skär ned i skolan. Bara senaste året har det skett “effektiviseringar” på över 30 miljoner, bland annat 20 miljoner kronor på förskolan där till exempel särskilda lärmiljöer och en mötesplats stängts. Hela “Framtidens Skola” är ett illa dolt “effektiviseringsprojekt” med förskolor på 6-8 avdelningar och tillräckliga stora skolenheter för att personal ska utnyttjas effektivare och kunna täcka upp för varandra – självklart med ytterligare ökad stress som följd.

deltagare skolkarneval 2.0.

deltagare skolkarneval 2.0.

Alternativet till “Framtidens skolas” stordrift är en utveckling av skolan där de verkliga experterna – personalen – tillsammans med föräldrar och elever får komma med förslag på lösningar på skolans problem. Vi är övertygade om att en sådan demokratisk process underifrån kommer att komma fram till att det behövs stora resurstillskott. För att alla barn ska få det stöd de behöver i en trygg miljö och för att ge skolpersonal rimlig arbetsbelastning.

I Luleå, Norrbotten och hela landet står Socialdemokraterna i ledningen för en högervridning av hela samhället med nedskärningar i vård och skola, inget stopp för välfärdsprofitörer som Bert Karlsson och en “sparka nedåt”-attityd i allt från att gränserna stängs till att tiggare inte ska få ta upp mer än 0,6m2 av gatan. Inte många kunde ana för några år sedan hur lågt S kunde sjunka.
Nu behöver ett nytt alternativ byggas upp, baserad på den ilska och kamp som kommer underifrån. Det behövs ett nytt arbetarparti fritt från politikernas odemokratiska maktspel och med tydliga krav på upprustning av välfärden i offentlig regi. Och för solidaritet och en socialistisk politik som utmanar dagens kapitalistiska systems orättvisor. Gå med i Rättvisepartiet Socialisterna och hjälp till att bygga en kraft som utmanar högerpolitiker, oavsett om de heter Niklas Nordström(S) eller Anders Josefsson(M)!

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s