Badhus/simhallar är en viktig del av välfärden

simskola-gbgFörra veckan tog Luleå kommunfullmäktige ett beslut om den framtida badhusstrukturen i kommunen. Även om beslutet inte innebar omedelbara nedskärningar finns risk för det på sikt, eftersom Luleå precis som många andra kommuner inte anser sig ha råd med ”för många” badhus. I Luleås fall lämnar beslutet dessutom simsporten utan bra förutsättningar.

Hälften av landets cirka 450 inomhusbad fyller 50 år under perioden 2012-2022. Eftersom livslängden på ett simhall ofta ligger runt 50 år är behovet av att rusta eller byta ut stort. Det handlar om investeringar på tiotals miljarder, samtidigt som kommunernas ekonomi kringskurits och allt mer av de värden som skapas i samhället samlas hos ett fåtal rika.

Utredningen av Luleås badhus visade att Hertsö badhus var ”tekniskt slut” och det har redan stängt. Badhusen i Gammelstas och i Råneå kräver stora investeringar medan det äldsta badet, det vackra Pontusbadet, är i bäst skick efter att genomgått regelbundna renoveringar. Förutom Pontusbadet ska Råneå och Gammelstads badhus ska enligt beslutet ”fortsättningsvis drivas och underhållas” men det finns risk att dessa på sikt stängs med argument att de ”inte går att underhålla längre”.

Efter att Socialdemokraternas tidigare beslut om ett privatiserat bad på Hertsön fallit efter överklagan från bland annat Rättvisepartiet Socialisterna har S nu ändrat inriktning. De säger inte längre något om vilken driftsform ett ny badhus på Hertsön ska ha. Däremot har de skalat ned projektet till en mindre bassäng, istället för den tävlingsbassäng som planerades. Argumentet är ett tävlingsbassäng blir för dyr.  Som jämförelse kan en dock se på ishallarna i Luleå som har en budget på drygt 32 miljoner kronor per år, vilket efter bygget av en ny simhall på Hertsön fortfarande kommer att vara mer än den totala ”badbudgeten”.

Jämfört med andra verksamheter har bad många fördelar. Viktigast är förstås simkunnigheten som räddar många liv varje år. Men av de elever som avslutade det sjätte skolåret rapporterade Skolverket 2014 att fyra procent, vilket motsvarar drygt 4 000 elever, inte når kunskapskravet för hantering av nödsituationer vid vatten. Samma rapport visar att lärarna anser att brist på praktisk simundervisning och tid i simhallar är viktiga orsaker. Svenska Simförbundet betonar också att ”God vattenvana är grunden när man ska lära sig simma. Vattenvana får man genom att regelbundet umgås med vatten och genom att träna på att utföra olika moment i vattnet.” Med fler nyanlända som ibland helt saknar vattenvana blir det än viktigare med simundervisning och tillgång till simhallar.

Dessutom är simning/bad en bra fysiskt aktivitet som kan ske spontant. Badhus fungerar också som naturliga mötesplatser i bostadsområden och samhällen.

–          Det är av dessa anledningar som Rättvisepartiet Socailisternas förslag för badverksamheten är en ny offentligt driven simhall på Hertsön, med stor bassäng (25x21m) som också fungerar för simtävlingar. Dessutom behöver Gammelstad och Råneå underhållas och om nödvändigt på sikt bytas ut. När Sverige är rikare än någonsin ska det inte ske nedskärningar på en viktig del av välfärden som räddar många liv, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

RS Luleå

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s