Högt politiskt spel när folkomröstningsfrågan ska avgöras

stadshuset(3)För två veckor sedan gick Socialdemokraternas i Luleå ut med att de ville stoppa en folkomröstning om ”Framtidens skolas” skolnedläggningar, trots drygt 8000 namnunderskrifter från 14 procent av de röstberättigade. De utspelet baserade sig säkerligen på en bedömning att de säkrat den nödvändiga två tredjedels majoriteten i kommunfullmäktige, efter ett politiskt spel på hög nivå. Maktspelet har dock ännu inte gått i lås.

Landsbygspartiet ”oberoende” verkar vara allt annat än oberoende och nu helt köpts upp av S i utbyte mot att få sitter vacker tass vid S-ledningens sida. Deras gruppledare (och enda medlem?) Erland Nilssons  argument för att säga nej till en folkomröstning som kräver en ny utredning är på gränsen till pinsamma. Första säger han att i en ny utredning ”ryker landsbygdsskolorna”, trots att inga partier, boende eller personal vill det. Vem som ska genomföra den nedläggningen är höljt i dunkel. Därefter säger han helt emot sig själv med att en ny utredning ”inte skulle ändra ett dugg”, för att slutligen påstå att det är ”osolidariskt och egoistiskt ” att vara mot Framtidens Skola eftersom det bara finns en påse pengar. Underförstått är att nu måste det skäras ned någon annanstans i solidaritetens namn för att rädda landsbygdsskolorna, som dock redan är räddade tack vare Vitå- och Klöverträskbornas framgångsrika kamp. För de mestadels landsbygdsbor från norra kommundelen som röstat på partiet måste det kännas fruktansvärt att det kan bli landsbygdspartiet som tvingar igenom ”Framtidens Skola” som de kämpat så hårt emot.

Nu hänger avgörandet på Moderaterna som samarbetet allt närmare med s-ledningen. Framförallt gruppledaren Anders Josefsson har en nära relation med kommunalrådet Niklas Nordström och av allt att döma är det också de som gjort upp. Att någon slags uppgörelse finns mellan dem antyds av det tilläggsförslag S på måndagens kommunstyrelse lade till sitt avslag om folkomröstning, om en ”extern utredning av processen kring Framtidens skola som föreslår förbättringsförslag”. Uppenbart ett fikonlöv som hamnar i soptunnan så fort beslutet drivits igenom.

Moderaterna kom dock inte med sitt förväntade stöd till Socialdemokraterna på kommunstyrelsen eftersom de ”inte hunnit diskutera frågan”. Tydligt är att det finns interna sprickor där vissa ledamöter känner trycket underifrån eller oroar sig för det politiska pris som ett stöd till S överkörning av opinionen kan innebära.

S-ledningen har genom en kampanj uppenbarligen orkestrerad av PR-konsulter försökt diskreditera de som kämpat mot Framtidens Skola. Taktiken har varit att framställa det som att de 8046 som stött folkomröstning inte vet vad de skrivit på, att det bara är några få bostadsområden som vill försvara sitt på helhetens bekostnad, samt att dessa styrs av ”politiker” (däribland Rättvisepartiet Socialisterna). Senaste kapitlet i detta är en mystiskt SIFO-undersökning av Luleå Kommun om Framtidens skola som ingen först ville erkänna att de beställt. Frågorna där är uppenbart ställda för att stödja Socialdemokraternas kampanjtes.

Kampanjen har dock haft tvivelaktigt resultat, och i många fall bara gjort människor än argare, speciellt som Samordningsgruppen svarat tydligt i debattartiklar etc. Nu går striden in ett intensivt skede inför kommunfullmäktiges möte den 21 november. På Facebook-sidan Hela Kommunen Ska Leva och Lära uppdateras hela tiden om Samordningsgruppens kommande planer.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer förstås rösta för kravet på folkomröstning i kommunfullmäktige den 21 november. Oavsett resultatet i den omröstning kommer det dock behövas fortsatt kamp både i skolfrågan och mot högerpolitiken i stort som förs från Stadshuset. Därför uppmanar vi alla att organisera sig, gå med i Rättvisepartiet Socialisterna! Eller stöd vårt arbete genom att prenumerera på vår veckotidning Offensiv för 40 kr/mån.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s