S+M i fult spel för att stoppa folkomröstning

stadshuset(3)

Moderaternas nej till Folkomröstning kommer inte som en överraskning. Efter deras allt närmare samarbete med S och stöd till stordriften i ”Framtidens Skola” är det uppenbart att det finns en uppgörelse med S, som också bereder väg för ett gemensamt styre efter valet 2018.

Oavsett beslutet på måndagens kommunfullmäktige om folkomröstning eller inte måste kampen fortsätta. Kampen mot stordrift och maximalt utnyttjande av personal och lokaler på bekostnad av barn och personal har fått tusentals lulebor att protestera, men också lärt många vilket fult spel som den styrande eliten använder för att driva igenom sin politik mot en massiv opinion.

Bland de viktigaste lärdomarna:

          Argument räcker inte när det är andra intressen som styr. Däremot lönar sig kamp. Utan demonstrationer, skolstrejk, insändare, manifestationer osv hade minst tre till skolor fallit under bilan. Fortfarande är största delen av ”Framtidens skola” inte genomfört.

          För Socialdemokraterna är ”inflytande” och ”dialog” bara nödvändigt ont för att driva igenom sin politik. När deras politik hotas gör de allt för att diskreditera de som höjer sina röster.

          Den opposition som funnits inom framförallt S är alldeles för svag och ryggradslös för att våga höja sina röster mot S-ledningens dramatiska högersväng med utförsäljningar, fraternisering med storkapitalet och försämringar för barn med störst behov.

          Dagens media speglar mer än någonsin maktens intressen. Det beror på allt mindre utrymme för oberoende grävande journalistik, de styrandes kontroll över en allt större PR-budget samt maktens både indirekta och direkta påverkan på mediers VD:ar, nyhetschefer och så vidare. Det blir tydlig att sociala rörelser underifrån behöver egna informtaionskanaler samt att medier oberoende från eliten måste stärkas.

          Det behövs en politisk utmaning till den styrande S-klicken i Luleå, som backas upp av moderaterna och Landsbygdspartiet. Även de flesta partier som varit emot ”Framtidens Skola” har varit helt frånvarande i kampen. Redan nu och inför nästa val vill Rättvisepartiet Socialisterna driva en verklig gräsrotsutmaning underifrån med ett tydlig socialistiskt alternativ till S högervridning.

Nu måste de nödvändiga slutsatserna dras utifrån detta. Det dags att organisera sig, alla kan ge ett bidrag till kampen. Bli medlem i RS, prenumerera på Offensiv eller ge ett bidrag (swish 123 388 11 41, Pg 811948-9)!

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s