S-kupp i Pajala med V:s stöd

pajala-kommunhusSom vi berättade i Offensiv förra veckan nominerade Socialdemokraternas medlemmar vid ett välbesökt möte med stor marginal Ulrica Hammarström till nytt kommunalråd efter att Harry Rantakyrö avgått efter hårda interna strider.

Vid måndagens kommunfullmäktige valde dock elva av S 15 KF-ledamöter att inte rösta på sin medlemmars kandidat utan istället med stöd av Vänsterpartiet röstade de fram Jan Larsson som kommunalråd och Anna Kumpula Kostet som vice kommunalråd. Den förre vänsterpartisten Jan Larsson är den som Harry Rantakyrö pekat som manövrerat bakom hans rygg och nu blir han alltså kommunalråd. På NSDs fråga vad som är viktigast nu svarade Jan Larsson ”stabilitet och arbetsro” och anna-kumpula-kostetAnna Kumpula Kostet ”Budgetbalans”.

 

Det är tydligt att den socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen planer på massiva nedskärningar i framförallt byarna har splittrat socialdemokraterna som nu allt mer är två partier i ett. Att Vänsterpartiet gör upp med de odemokratiska och nedskärningsivrande kuppmakarna i kommunfullmäktige är inget annat än en skam för partiet. Med all sannolikhet är den här striden långt ifrån över. Om inte annat riskerar S ett katastrofresultat i nästa val, eller att stora delar av dagens KF-ledamöter åker ut. Med Vänsterpartiets ytterst odemokratiska agerande finns också risk att missnöjet tar sig uttryck högerut. Det som behövs i Pajala är ett nytt demokratiskt kämpande gräsrotsparti som verkligen tar strid mot nedskärningarna och även på riksnivå ifrågasätter den svältkur som landets glesbygdskommuner lever under, samtidigt som de rikaste badar i pengar. Bara de tre rikaste i Sverige har tillsammans en förmögenhet som är mycket större än vad samtliga landets kommuners och landstings verksamhet kostar under ett år.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s