M in & Ekeroth ut?

kent-ekeroth2

Att sverigedemokraten Kent Ekeroth ställs inför rätta efter krogbråket i höstas öppnar för att Jimmy Åkessons gäng gör sig av med honom från SDs innersta krets. Orsaken är dock varken Ekeroths rasism, järnrörsskandalen eller att han som medlem i justitieutskottet varit inblandade i misshandel, utan att Ekeroth är en belastning i närmandet till Moderaterna och på sikt andra borgerliga partier.

Förra veckan meddelade chefsåklagare Lena Kastlund att hon väcker åtal mot SDs riksdagsledamot Kent Ekeroth efter ett bråk i kön utanför krogen Solidaritet i Stockholm i november.  I princip samstämmiga vittnesutsagor säger att Ekeroth, efter att ha blivit avvisad från krogen, slagit till en 20-årig man som sagt ”Hade ni kul med järnrören?”. Inte heller Ekeroths Säpovakter eller övervakningsfilmen stödjer hans påstående om ”självförsvar”.

Efter åtalet har Jimmy Åkesson meddelat att Ekeroth får lämna justitieutskottet och uppmanat honom att ”ta time-out från alla politisk verksamhet”. I helgen beslöt också SDs partistyrelse att EU-parlamentarikern Peter Lundgren ersätter Ekeroth som internationell sekreterare.

Precis som i princip alla ledande Sverigedemokrater har även Peter Lundgren rasistskandaler bakom sig. Han har försvarat den italienska femstjärnerörelsens ledares antisemitiska uttalanden och även försvarat att polska partiet Kongressen tagits upp som medlem i SDs EU-parlamentsgrupp. Ett parti vars partiledare uttalat sig mot rösträtt, hävdat att Hitler inte kände till förintelsen, och sagt ” ”Våldtäkt? Vad är det? Kvinnor gör ju alltid lite motstånd och då gäller det bara att avgöra var gränsen går”(Expo.se 141023). Det är alltså uppenbart att det inte är Ekeroths rasism som gjort att han kan hamna i kylan.

Enligt den till Sverigedemokraterna nära kopplade nyhetssajten Nyheter Idag har Moderaternas partiledning satt som sitt fikonlöv för samarbete med SD att Ekeroth måste bort, den person i SDs innersta krets som mest öppet stått för den rasistiska hetsen mot muslimer, ensamkommande flyktingbarn osv. Ekeroth är också drivande i hatsajten Avpixlat, vilket visas tydligt av att de försvarat honom medan andra högerextrema sajter förhållit sig mer neutrala till Åkessons krav på ”time-out”. För Moderaterna är Kent Ekeroth också ett rött skynke på grund av hans koppling till ryssvänliga högerextrema som Nationella fronten i Frankrike och politiska sekreteraren Dick Abrahamsson, som Ekeroth själv anställde och som vid flera tillfällen hyllat Vladimir Putin.

Om Ekeroth döms blir straffet med all sannolikhet dagsböter, ett straff som inte är tillräckligt allvarligt för att han ska förlora sin riksdagsplats.  Därmed måste partiledningen gå försiktigt fram för att inte få en politiska vilde i riksdagen, med stort inflytande i högerextrema kretsar, och som förmodligen kan avslöja en hel del som Åkessons gäng gärna vill hålla tyst om.

Om Ekeroth åker ut minskar inte hotet mot rasismen. Tvärtom är Moderaternas närmande till SD ett bevis på hur rasismen nu omfamnas av högern, i syfte att få mer makt och samtidigt rikta uppmärksamheten bort från ökade klassklyftor och istället skuldbelägga invandrare och flyktingar.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s