RIA stängs hals över huvud

ria-harbarge-utifran

”Våra gäster är de som drabbas”

Som Offensiv tidigare skrivit om stänger RIAs härbärge för hemlösa i Luleå den sista april. Förra veckan kom dessutom chockbeskedet att kyrkan lägger ned RIAs dagverksamhet samtidigt.

          Det är våra gäster som drabbas värst. Det här stället har ofta varit deras enda fasta punkt i livet. Nu är det en del som inte orkar komma hit för de är så ledsna, berättar Anna Fält, verksamhetsansvarig sedan 10 år.

ria-susanne-wass-anna-faltSusanne Wass och Anna Fält

Sedan tidigare har Luleå kommun, med Rättvisepartiet Socialisterna som enda opposition, beslutat att härbärget bara ska vara öppet november till april. Det har i sin tur lett till att RIA beslutat att de inte kan fortsätta med härbärge efter april – eftersom de inte kan rekrytera kompetent personal för bara sex månader om året. Så nu stängs alltså härbärget snart, när efter många turer även EU-migranter har vågat börja bo där.

          Det finns ett jättestort behov av härbärget. Den senaste tiden har härbärget för det mesta haft fullt och inte kunnat ta emot alla, berättar Anna Fält.

Trots politiska löften om vandrarhemsplatser om vid fullbeläggning har inget sådant ordnats. Istället får ”icke-lulebor” (dvs framförallt EU-migranter) bara bo tre dagar på härbärget – en begränsning som S-ledningen tidigare förnekade fanns.

Som om inte denna försämring räckte har kyrkorådet nu dragit in finansieringen av RIAs dagverksamhet. Personalen berättar om vad Offensiv anser vara en oacceptabel behandling av personalen. Det var först samma dag som kyrkorådet tog nedläggningsbeslutet som verksamhetschefen fick veta att verksamheten ska läggas ned och hon var varslad om uppsägning. Eftersom hon låg hemma sjukskriven fick istället en från styrelsen hals över huvud åka till RIA för att informera övrig personal innan de fick läsa om beslutet i tidningarna dagen efter. När personal ställt frågor om uppsägningstid, vad de ska meddela gästerna osv finns inga svar från ansvariga för beslutet.

Anna berättar att det pågått en utredning om verksamheten men att de inte fått några signaler att allt ska läggas ned.

          Vi som jobbar här har också velat ändra på verksamheten. Vi har velat vara närmare stan, att dagverksamhet och härbärge ska vara fristående från varandra, att vi skulle få jobba mer med arbetsträning och enklare sysselsättning och att vi skulle ha mer kontakt med brukarråd, AA mm för att hjälpa våra gäster. Tyvärr har vi inte fått möjlighet att göra det. Nu ska istället en ny verksamhet öppnas som ska vara ”mer diakonal” – vad skillnaden är vet vi inte riktigt.

          Vi är mest orolig för våra gäster. Ingen vet någonting om vad som kommer att hända. Det verkar som att det kommer att bli ett ”glapp” mellan den nya och gamla verksamheten. Var ska våra gäster ta vägen då? Det känns inte som beslutet är taget utifrån vad som är bäst för dem vi är till för, säger Susanne Wass, som jobbat på RIA i 14 år.

          Hanteringen av den här verksamhet som är till för de som har det allra tuffast i samhället är under all kritik. Både gäster och personal behandlas som de inte är värd luft, det är så långt från ”diakonal verksamhet” som kyrkorådet kan komma. Rättvisepartiet Socialisterna menar att det behövs ett kommunalt finansierat härbärge med fler platser och som är öppet året. Förändringar i RIAs dag-verksamhet måste ske i samråd med de anställda och med RIAs gäster, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s