Stålbad för förskolan i Luleå.

skolprotest 2 Kläppen

När Barn- och utbildningsnämnden i Luleå redovisade sin resultat för 2016 släpptes bomben att nya stora nedskärningar hotar förskolan.

Under 2015 och 2016 ”effektiviserades” förskolans budget med sammanlagt 19 miljoner kronor. Nu ska 20 miljoner skäras ned, bara under nuvarande år. Det är mer än 10 procent av förskolans budget! Under nästa väntas ytterligare nedskärningar på 6 miljoner kronor.

Ursäkten för neddragningar är att kostnader för förskolan i Luleå är högre än i andra ”jämförbara” kommuner. Ändå visar dock statistiken att Luleå kommun inte har färre barn per personal. Istället är det annat som kostar mer, till exempel välutbildad personal eller stora/dyra lokaler, något som nu barn och personal ska få betala för med nya nedskärningar. Till exempel har kostnaderna blivit höga för de stora 6-8 avdelningsförskolor i två våningar som kommunledningen på sikt vill ska ersätta de flesta mindre förskolor. Förutom höga kostnader finns stora problem med arbetsmiljön och sjukskrivningar i de nya förskolorna, både för pedagoger och annan personal som kökspersonal.

En av förändringarna som väntas leda till besparingar är att förskolans matverksamhet nu administreras av grundskolan. Förskolan ska ”köpa mattjänsten” från skolan.

–          Det är helt sjukt. Om jag ska baka något till ett personalmöte på förskolan så måste allt skrivas ned och skickas till skolan som i sin tur skickar en faktura till förskolan. Istället för att fokusera på barnen införs mer byråkrati, säger Josef Esberg som jobbat på många förskolekök

–          Istället för att skära ned borde kommunen satsa på att utveckla det som är bra i förskolan, och ge personalen bättre förutsättningar, framförallt genom ökad personaltäthet, säger Britta Berggren, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s