Regionstyrelsen försöker kuppa igenom nya nedskärningar

Som Offensiv tidigare rapporterat så räddades intensivvårdsplatserna och narkosläkarna på Kiruna och Kalix sjukhus. Detta tack vare det motstånd som organiserades från de boende i de berörda kommunerna och sjukhuspersonal.

Men besparingar är något som regionen planerar att fortsätta genomföra. Det är därför som regionstyrelsen på sitt sammanträde i början av månaden tog beslut om att skära ned på röntgenverksamheten i Kalix och Kiruna och koncentrera den till Sunderbyn, Gällivare och Piteå. Röntgenläkare kommer bara att finnas i Kalix och Kiruna under dagtid. Vid nattetid eller tider som lösts genom inhyrda jourlinjer ska patienter få behandling på ett annat sjukhus. Enligt utredningen så kommer man att kunna hantera avvecklingen av röntgenläkare med befintlig personal. Alltså ska som vanligt färre göra mer. Det står även att bemanningen är ett problem, att man inte kan rekrytera personal.

Kiruna och Kalix får behålla bemanningen så länge det finns personal att tillgå. För Kirunas del är det 2018 då nuvarande röntgenläkare går i pension. Veronika Sundström säger i NSD 2/3

– Hittar vi någon röntgenläkare till Kiruna kommer verksamheten att fortsätta, om inte blir det samordning.

Hon refererar till andra lyckade samordningar som exempel och nämner ortopedin, förlossningsvården och den akuta kirurgiska verksamheten.

Monika Thelin, Lapplandsupproret, kritiserar hennes uttalande i samma artikel:

– Jag vet att det föds döda barn på grund av tidsåtgången till BB i Gällivare. Det saknas statistik över förlossningar i bilen och barn som dör i magen så hur kan man då uttala sig om den saken?

Enligt kalkylerna ska förslaget ska ge besparingar på 7,5 milj om året, men vad kostnaderna för transport av patienter kommer att kostna finns det inga beräkningar på.

Beslutet har mött stark kritik från oppositionen och även inom partiet och S saknar en majoritet för att få igenom det. Detta har gjort att man formulerat punkten om nedskärningar som ”styrelsen beslutade”, istället för ”styrelsen föreslår fullmäktige att besluta”, för att på så sätt inte behöva ta upp det i regionfullmäktige som man brukar, och som är det lagenliga.

– Vi håller på och diskutera ihop oss inom oppositionen för att se om vi kommer överens men jag tror inte det kommer vara några svårigheter. Säger Mattias Karlsson (M) till NSD (3/3), som hoppas att få till ett extrainsatt möte som kan tillkallas om en tredjedel av styrelsen skriftligt går ihop och tar med vilken fråga eller ärende som ska adresseras.

 

Samtidigt som politikerna slåss om hur man ska skära ned i vården rapporterar TT (23/2) att en patient i månaden avled till följd av brist på vårdplatser personalbrist eller extrem arbetsbelastning förra året. Detta enligt en granskning som Sjukhusläkaren gjort.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) beräknar att 62 procent av Sveriges kommuner kommer att har svårt att få tag i rätt personal. En anledning till underskottet är att många utbildar sig till undersköterska för att därefter vidareutbilda sig till sjuksköterska. En första lösning att öka attraktiviteten i yrket är att höja lönerna, säger vårdförbundet Kommunal till TT (11/3)

Vad som är klart är att attackerna på sjukvården kommer att fortsätta att komma oavsett vilket av de etablerade partierna som sitter vid makten. I tidningarna pågår striderna både mellan partierna och inom dom, men dessa strider handlar bara om HUR man kan skära ned.

Rättvisepartiet socialisternas svar på vårdkrisen är att det enda som kan stoppa nedskärningarna är mer pengar till landstingen. De privata vårdbolagen tjänar enorma summor på sina statliga bidrag. Dessa pengar hade kunnat gå till att rusta upp den offentliga vården med vettiga arbetsvillkor och garantera en bra vård för alla. Förutom ett stopp för privatiseringar så måste det skjutas till pengar och köp/sälj-systemet i vården måste ersättas av vård efter behov. Personalen måste få inflytande över verksamheten istället för dyra konsulter.

 

Anton Lindbäck, Rs Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s