Finska rasister i maktkamp

Efter två decennier som partiledare avgår Timo Soini som partiledare för Sannfinländarna i samband med deras landsmöte i sommar. Redan är ledarstriden i full gång mellan de som vill fortsätta normaliseringen mot de övriga borgerliga partierna i
regeringen och de mer öppet rasistiska kring partiledarkandidaten Jussi Halla-Aho.

Sedan Sannfinländarna bildade regering tillsammans med Centerpartiet och Samlingspartiet 2015 har opinionsstödet rasat, från 17,7 procent i riksdagsvalet till cirka hälften i opinionsundersökningarna inför det stundande lokalvalen. Partiet har i regeringen fått igenom stora delar av sina attacker på asylrätt och flyktingar, men samtidigt också varit ansvariga för brutala nedskärningar och ett omfattande privatiseringsprogram, framförallt vad gäller sjuk- och hälsovård. Nedskärningsprogrammet har förstås inte lett till den utlovade vändningen i situationen för vanligt folk. Fortfarande har staten underskott, långtidsarbetslösheten är skyhög och sysselsättningen har bara ökat sakta.

Timo Soini ville nog gärna meddela sin avgång innan bakslagen blir uppenbara i lokalvalen i april, för att utan alltför stor ”nederlagsstämpel” kunna backa upp sin kandidat till efterträdare. Allt tyder på att den striden kommer att stå mellan riksdagsgruppen ordförande Sampo Terho och ”finlands mest kände rasist” – Jussi Halla-Aho, för tillfället EU-parlamentariker för partiet. 2012 dömdes han av Högsta domstolen för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp, efter en attack på islam och somalier.

Ända sedan partiet började växa i början av 2000-talet har det funnit en klyfta mellan de ”traditionella”populisterna som kom med från det ombildade Landsbygdspartiet, och de nya högerextrema med mycket tydligare rastiska hatretorik mot invandrar i allmänhet och muslimer i synnerhet. Soini, med rötterna i Landsbygdspartiet, har balanserat mellan de båda falangerna men har sin maktbas bland ”traditionalisterna”. Det är också därför som han, om än inte öppet, vill se Terho som sin efterträdare.

Med Terho som ny ledare skulle det vara ”businuess as usual” för regeringen. Skulle däremot Halla-Aho vinna försvagas regeringen rejält. Frågan är om de andra regeringspartierna skulle våga riskera att ha en allierade och minister som är dömd för hets mot folkgrupp och hela tiden kommer med nya hätska utspel. Halla-Aho själv har dessutom signalerat att han är beredd att lämna regeringen om sannfinländarna inte får igenom mer av sin politik, förmodligen väl medveten om att rasistpartier i övriga Europa klarat sig bättre i formell opposition är som en del av regeringen.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s