Fortsatt kamp av asylsökande

Fr.v Edmund Schluessel, Sosialistinen Vaihtoehto, Golahmad, Nour, Ämin och Jadu.

I snart två månader har flyktingar protesterat på Järnvägstorget i Helsingfors mot utvisningar till krig, terror och diktatur. Trots en rasistisk ”motdemonstration” på andra sidan torget och flera attacker fortsätter flyktingarna från framförallt Irak och Afghanistan sin kamp, med stort stöd från allmänheten.

Protesten är organiserat som ett litet tältläger där varje tält har olika funktion – ett för att umgås, ett för att fixa te mm och ett där det går att värma sig. Runt tälten finns teckningar och banderoller på finska och engelska: ”Ingen människa är illegal”, ”stoppa utvisningarna” och ”Flyktingar är inte dina fiender – fiender  är de som gör dem till flyktingar”. Hela tiden delas informationsblad ut på finska och engelska om varför de protesterar – om bristerna i asylprocessen och den otrygga situationen som råder i hemländerna.

–          Det är cirka 100 asylsökande med i protesten. Vi är här i skift. Enligt polisens regler får vi inte sova här men vi kan demonstrera dygnet runt. Vi får mycket stöd från finnar, utom av de på andra sidan. De skriker åt oss. En av oss blev attackerad med någon slags pepparspray när han skulle besöka toaletten där borta. Polisen vet vem gärningsmannen är men har inte fått tag i honom ännu, berättar Jadu från Irak och förklara varför han inte kan åka tillbaka.

–          Irak är inte säkert. För en dag sedan smällde en bilbomb med 200 döda i Bagdad. Det händer hela tiden. Dessutom finns Daesh (IS) i norr. Det går inte heller att veta vem som är fiende. Det kan vara vem som helst, det kan smälla var som helst. Dessutom är situationen sådan att det finns många som är beredda att döda mot betalning.

Nour från Irak är en annan av lägrets organisatörer.

–          Vi har ingen speciell stödorganisation bland de som har uppehållstillstånd men vi stöds av flera organisationer/nätverk, till exempel ”Right to live” och ”We see you Migri”. Vi organiserar oss i tre oganisationsgrupper: en på finska, en på arabiska och en på dari.

Planerar ni någon manifestation?

–          Vi har haft en redan men det kan blir mer. Det beror också på om våra finska stödgrupper vill, men jag vet att det diskuteras.

Vet du om det finns protester på fler sällen?

–          Ja, nu har torgprotesterna spridit sig till fler ställen. Vad jag vet förutom i Helsingfors även i Uleåborg, Jyväskylä och Tammerfors. Kanske fler också.

Nour berättar om den desperat situation som många irakier som fått negativt besked befinner sig i.

–          Finland har visserligen inget avtal med Irak som tillåter att utvisa irakier mot deras vilja men de gör det ändå. Dessutom har många inget val. Senast igår blev en familj utsparkad från ett asylboende: De får inget stöd, ingen vård, bostad – ingenting! De hamnar på gatan och kommer inte kunna klara sig länge.

Golahmad från Afghanistan fyller i.

–          Vem som får avslag eller inte är helt godtycklig. Vi får uppfattningen att det finns en procentsats, typ att för varje som får stanna åker åtta ut. Många som har mycket starka berättelser och asylskäl utvisas.

Att stöd utifrån behövs är uppenbart. Alla blir mycket glada över stödet från Sosialistinen Vaihtoehto (RS systerorganisation i Finland) och det märks att de finska frivilliga spelar en bra roll för att hålla uppe humöret. Under intervjun strömmar nya personer till för att hjälpa till eller bara för att prata en stund.

För att öka trycket på regeringen och samtidigt trycka tillbaka rasisternas självförtroende skulle det vara mycket bra med en ny demonstration i solidaritet med flyktingarna och rätten till asyl, till exempel i form av en gemensam protestdag som kan knyta samman protesterna i hela Finland. Hela tiden hänger hotet om utvisning och attacker över dem. Natten mellan Offensivs och Sosialistinen Vaihtoehtos två besök vid protesten utsattes lägret för försök till mordbrand. Lyckligtvis släcktes branden fort, men en av flyktingarna brände sina händer när han släckte elden.

 

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s