Välfärd på kredit?

Kommunernas låneskulder skjuter i höjden. Orsaken är nya behov och en åldrande kommunal infrastruktur.

2015 växte kommunsektorns låneskuld med 10 procent till 550 miljarder kronor. Trots rekordstort överskott i kommunerna 2016 lär skulderna fortsätta öka. Kommunernas överskot 2016 på 24,9 miljarder kronor 2016 beror till stor del av tillfälliga intäkter i form av tillfälliga statsbidrag samt utförsäljning av fastigheter.

Trots att kommunerna gör överskott ökar skuldsättningen. Visserligen har kommunernas egna kapital ökat med 65 miljarder sedan 2010 men skulderna har ökat med hela 90 miljarder kronor. Och enligt det kommunala ”lånebolaget” Kommuninvest kommer skulderna fördubblas till 1 biljon (1000 miljarder) till år 2024.

Orsaken är en kombination av flera faktorer. Sverige befolkning växer snabbt, både på grund av höga födelsetal och inflyttning. Fler människor betyder fler välfärdstjänster, bostäder, vatten/avlopp, el, värme, fritidsanläggningar osv. Dessutom börjar en stor del av de fastigheter och anläggningar som byggde under tiden då välfärden byggdes ut, nu vara i behov av att ersättas eller totalrenoveras.  Men den kanske största orsaken är att kommunernas dåliga ekonomi under lång tid inneburit att investeringar skjutits på framtiden. Ett investeringsberg har byggts upp som inte längre kan skjutas framåt. Och trots att kommuner har ett visst överskott räcker pengarn långt ifrån till alla investeringar som måste göra. 2015 investerade kommunerna 133 miljarder men överskottet vara bara 14 miljarder.

Med dagens låga räntor är den ökade skuldsättningen än så länge inget stort problem. Men med än mer stigande skulder och om räntorna dessutom börjar stiga kan fort nya stora nedskärningar vara aktuella, för att kunna betala de kapitalister som gjort storvinster och som nu lånar ut pengarna till välfärden.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s