Kostnadsjakten: barnens mat försämras.

Som Offensiv berättat ska förskolan i Luleå skära ned kostnader med 20 miljoner kronor bara under 2017, mer än tio procent av budgeten. Inget lämnas ifred men måltidsorganisationen, som förts över till grundskolans verksamhet, står för fyra miljoner av nedskärningarna.

–          Den största skillnaden är att halvfabrikaten har ökat. Förr hade vi också en matsedel men vi var friare att köpa in de råvaror vi ville. Jag kan förstå att det behövs lite kontroll på vad som köps in, och att mat där det finns extrema krav kring hygien måste köpas som halvfabrikat, till exempel blodrätter, men gratänger, köttbullar och pannbiffar? Det säger en av de förskolekockar Offensiv har talat med, som vill vara anonym av oro för reaktionerna hos chefer i förvaltningen.

Under flera år har ledande s-politiker och höga chefer på Barn- och utbildningsförvaltningen ondgjort sig över förskolans kostnader i allmänhet och kostnaden för maten i synnerhet. Eftersom motståndet mot endast uppvärmd mat i förskolan är stort har ”lösningen” blivit att förskolans matorganisation förts in i skolan.

–          Det är en anpassning som pågår. Allt ska gå lätt och fort, för att i framtiden kunna anställa ”enkelt utbildad” kökspersonal. Redan nu är det svårt att få hit nyutbildade kockar, och med  mer halvfabrikat blir det ännu svårare. Om de inte släpper matlagningen till kockarna kommer inga kockar vilja jobba i förskolan.

– Kanske tänker de att en av pedagogerna i framtiden bara värmer upp maten? Redan nu finns idéer om att långtidsarbetslösa bara efter en kort utbildning ska kunna hoppa in som vikarier, med det går inte, det är rena fantasierna.

–          Vår uppgift är att servera ”näringsrik och bra” mat men med halvfabrikat är det inte jag som gör maten. En kock måste få använda sin fantasi. Det är som en konstnär egentligen: vilken konstnär skulle gå med på att få en färdig tavla satt framför sig och uppmaning ”skriv under här”?

Rättvisepartiet Socialisterna anser att bra lokalt producerad mat i förskolan är en av grunderna i en bra förskola.

–          Det är otroligt viktigt  med utbildade kockar och lokalt tillagad mat i förskolan. Barnen kan ge direkt återkoppling till den som lagar maten och en del förskolor har också matråd där barnen är med. Barnen får känna lukterna vilket också kan stimulera intresset för mat och aptiten. Flera förskolor har också projekt kring maten, de odlar en del grönsaker själva som de sedan får äta, eller att barnen får turas om att vara med i köket och lära sig hur maten blir till. Det är helt fel att skära ned på barnen, samtidigt som kommun-ledningen smörjer redan välmående direktörer, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

–          RS anser att omorganisationen dessutom har gjort verksamheten mer byråkratiskt. Kockarna/kokerskorna har fått begränsningar i vilken mat de får köpa och klagomål på råvarornas kvalitet bemöts med svaret att ”vi måste spara”. Samtidigt läggs mer tid på byråkrati när eventuella extrauppgifter, till exempel att förbereda smörgåsar till ett personalmöte, måste rapporteras in som en extra beställning som sedan skolan ska fakturera förskolan. Ett typexempel på det nyliberala köp/sälj-vansinne som ibland kallas New Public Management (NPM), säger Jonas Brännberg.

43 miljoner bort från förskolan

Istället för en diskussion om förskolans kvalitet och mål är det osäker statistik om att Luleå kommuns förskola är dyrare än genomsnittet hos ”jämförbara kommuner” som är grunden för att skära ned 43 miljoner på fyra år. När alla kommuner skär ned blir genomsnittet ett argument i ett race mot botten vad gäller kostnader och kvalitet.

De två senaste åren har redan cirka 19 miljoner skurits ned. Bland annat har förskolan stängt för fortbildning fyra dagar per år istället för två (förr togs vikarier in), familjedaghem dragits ned(sker även 2017) och 2016-2018 får verksamheterna ingen kompensation för ökade kostnader.

2017 dras det dessutom ned på måltidsorganisationen(se separat artikel), nattis, särskilda lärmiljöer (till exempel har den speciella språkavdelningen lagts ned) och kommunen ska bli mer restriktiv med att ge mer timmar till de som bara är berättigad till 15 förskoletimmar enligt lag (till exempel arbetslösa, föräldralediga).

Samtidigt drar förskolan på sig nya kostnader i form av lokaler när projektet ”Framtidens skola” med sin nya stora förskolor med 6-8 avdelningar ska bli verklighet. För att kompensera för det hotar alltså nya nedskärningar. Det som kan ändra den utvecklingen är kamp och protester. Redan jäser missnöjet bland både personal och föräldrar.

 

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s