Nödrop från läkare i Norrbotten: ”Måttet är rågat”

29 läkare vid Sunderby sjukhus (mellan Luleå och Boden) har skrivit ett upprop där de protesterar mot platsbristen på sjukhuset.

–          Ibland när jag börjar mitt nattpass på akuten finns det inga platser. Det är helt fullt på huset. Redan innan jag träffar patienten måste jag tänka på: vad gör jag  för att för att inte få lägga in patienten, även om det kanske inte är det bästa för den personen. Ibland får patienter ligga kvar på akuten över natten på en galonbrits, säger underläkaren Sofia Widetun till NSD.

Läkarnas brev är riktat till kommunalråden i Luleå och Boden och fokuserar framförallt på kommunernas oförmåga att ta hand om patienter som är  medicinsk färdigbehandlade – och därför ska lämna sjukhuset men är i behov av kommunal insatser såsom hemtjänst eller vård- och omsorgsboende. ”Med ett stort antal äldre som väntar på kommunal äldreboendeplats i sjukhussängarna räcker inte platserna på Sunderby Sjukhus till dem som är i akut behov av vård” När uppropet skrevs var 35 sängar upptagna av patienter som egentligen skulle ha flyttats över i kommunernas omsorg.

– Man har inte nog med resurser inom hemtjänsten, säger Ann Wanhatalo. (NSD170412)

Precis som vikariebristen beskriver läkarna hur det som förr ”bara” var ett problem under sommarmånaderna nu blivit permanent.

– Förut kunde man oftast ordna fram platser till de patienter som behövde dem och det var enstaka tillfällen som det blev problem, men nu är det dagligen som det är fullt, säger Ida Skeppar (SR170412).

Medan kommunledningen i Boden i alla fall utåt påstår att de tar problemen på allvar och planerar för för mer platser har S-ledningen i Luleå varit avvisande till mer kommunala resurser i sina svar till media.

– Vi får inte jäkta bara för att det är ont om platser på sjukhuset. Vi måste hitta bra samverkansformer, säger Margareta Bladfors Eriksson, Socialnämndens ordförande (NSD170412) och fortsätter:

– 50 korttidsplatser, det är inte säkert det är lösningen, det är litet enkelt. Vad behöver varje enskild människa för att nå sitt bästa jag? Det är inte en sängplats, säger Margareta Bladfors Eriksson.

För den vårdpersonal som varje dag upplever att de inte kan följa sina etiska riktlinjer – att ge vård till den som mest behöver det – måste socialnämndens ordförandes ord kännas som ett slag i ansiktet. När människor behöver omsorg här och nu, så att andra kan få vård här och nu, behövs akuta och direkta insatser för att öka resurserna. Det handlar om mer resurser i hemtjänsten och fler korttidsplatser. Redan nu måste det börja byggas upp en mellanvårdsform mellan sjukhusvård och kommunen vård- och omsorgsboenden.

Problemet är dock inte bara kommunalt. Med lägst antal vårdplatser på sjukhus per invånare i hela OECD är svensk sjukvård anorektisk inom i princip varje område. Det behövs ett massivt resurstillskott från regeringen till både kommuner och landsting för att kunna bygga ut en offentlig vård efter behov. Ockupationen av BB i Sollefteå är ett exempel att följa – för ett landsomfattande vårduppror!

Jonas Brännberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s