Luleå: nystartat Rött Forum samlades för solidaritet, enighet och kamp

Detta bildspel kräver JavaScript.

1/5 Kl 13 så samlade det nystartade nätverket Rött Forum Luleå till manifestation utanför Smedjan på Storgatan i centrala Luleå. Omkring hundra personer, en blandning av unga och äldre, samlades för att lyssna på talen och musikuppträdanden. Stämningen var hög. Fatima Linna Trabelsi och Axana Lee höll i programmet och berättade om varför initiativet till ett Rött Forum tagits:

– Behovet av en gemensam samlingspunkt för olika vänsterkrafter är akut. De politiska makthavarna har rört sig högerut i ett högt tempo, med omänskliga utvisningar av flyktingar, nedmontering och privatisering av välfärden.

– Första maj är arbetarnas dag, solidaritetens och kampens dag. Vi kan inte överlämnade den till de som har övergett allt vad solidaritet heter, eller till Sverigedemokraterna som försöker fylla vakuumet som har öppnats med sin splittring och sitt hat.

Axana och Fatima tog upp om några av de brännande frågor som Rött Forum vill agera i: flyktingsolidaritet, mot terror, krig och rasism, kamp mot sexism och heteronorm, mot vinster i välfärden, för bostad som en rättighet, inte en vara, för en upprustning av välfärden.

En annan viktig paroll i Luleå rör kritiken av S högervridna och inskränkta kommunledning, personifierad i vice kommunalrådet Niklas Nordström. Hur det här kväver kulturen i staden berördes i ett tal som Sanna Svelander läste upp, skrivet av en anonym kulturarbetare i Luleå:

– De senaste åren har det skett en värdegrundsförskjutning i Luleå. Det viktigaste är inte längre att folket trivs, utan att ytan ser bra ut. Nya restauranger öppnas, den ena dyrare än den andra, men när framtidens skola planeras så finns inte plats för barn med särskilda behov.

– Allt och alla som säger emot, som sticker ut från den strömlinjeformade visionen, ska plattas till, frysas ut, tystas ner.

Mellan talen det stämde den gitarrspelande duon Saeed och Asra upp i sång, följda av Mark Lainio och Sucre som beatboxade och rappade fram protester mot könsnormer och sexism, framträdanden som bidrog med mycket energi och entusiasm.

Sista talare var Liv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna. 

– Idag är vår dag, arbetarklassens dag – och då menar jag inte bara gubbar i blåställ utan alla oss som inte äger det här landet och den här världen. Och vi är väldigt många. Så många att det faktiskt är så att åtta män äger lika mycket som den fattigaste hälften av världens befolkning, 3.6 miljarder människor. De som äger de 200 företag som kontrollerar världsekonomin. De äger 364 dagar om året. Den här dagen måste vi äga.

Liv knöt an till de uppvaknande kamprörelserna och sökandet efter vänsteralternativ i USA och Frankrike och manade det ”okuvade Luleå” att också enas, ta upp den röda tråden som löpt från Haymarket till 1917 och idag, för att äga framtiden själv, för socialismen.

– Socialismen handlar ju egentligen om att vända upp och ned på den här sjuka ordningen, att vända 3.6 miljarder människor mot åtta – hur svårt kan det vara?

Det hela avslutades med ett litet men livat demonstrationståg på ca 50 pers som tågade upp för Storgatan och tillbaka, förbi de mycket besvärade Sverigedemokraternas torgmöte.


Rs Luleå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s