22/5 inleds stridsflygs- övningen Artic Challange Exercise (ACE) i norra Sverige, Finland och Norge

Flygövning ACE 13

22 maj till 2 juni genomförs stridsflygövningen Arctic Challenge Exercise (ACE) över Norra Sverige, Finland och Norge. 3500 militärer från tolv länder, de flesta medlemmar i Nato, kommer hit för att knyta sina krigsmakter närmare varandra, spänna sina muskler i Arktis och ytterligare öka på spänningen med Ryssland.

Medan de som flyr från krig stoppas vid Sveriges gränser eller utvisas är det symptomatiskt att krigsmaskinerierna från USA, Storbritannien, Frankrike, Belgien och Schweiz välkomnas med öppna armar.

Sedan 2013 har ACE arrangerats varannat år. I år är det Finland som är organisatör av övningen medan huvudbasen för övningen är Nato-basen i norska Bodö.  Som en konsekvens av Sveriges närmande till Nato med värdlandsavtalet kommer ACE innebär övning av ”världlandsstöd”. För första gången deltar också markbaserat luftförsvar i övningen.

Redan 2015 innebar ACE stor uppmärksamhet och protester, både mot militariseringen men också miljöförstöringen och inskränkningen av rätten till mark för samer och andra. Sedan dess har Sverige av regeringen knutits än närmare Nato med deltagande i dess propagandacentral Stratcom, samtidigt som motsättningarna mellan stormakterna trappats upp än mer. Senare i år genomförs en ännu större militärövning i södra Sverige, Aurora, med udden riktat mot Ryssland och striden om herravälde över Östersjön och Baltikum.

I februari när försvarsminister Peter Hultqvist talade på den stora Natobaserade ”säkerhets”-konferensen i München, där försvars- och utrikesministrar möts sponsrade av vapentillverkare som Airbus och Lockheed Martin, målade Hultqvist upp ”ryssen” som det stora hotet samtidigt som att han skröt om ACE och berättade att det finns planer på att göra ACE till en ”flag exercise”. Så kallas idag de stora Nato stridsflygövningarna: Red Flag i USA, Maple Flag i Kanada samt Frisian Flag i Holland.

Precis som 2015 är det påhittade ”övningsscenariot” för ACE ”en internationell fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat.” För att försvara övningen 2015 ljög Luleås kommunalråd Niklas Nordström i en radiodebatt och hävdade att övningen var ”fredsbevarande” och hade FN-mandat.  I själva verket är ”scenariot” bara en rökridå för det verkliga syftet – att markera Natoalliansen makt i arktis, norden och Östersjönregionen samt förbereda krigsmaskineriet för nya imperialistiska krigsäventyr som de i Afghanistan, Irak och Libyen.

Även i år planeras för protester mot militärövningen. Den 20 maj kl 13 arrangerar Nato ut ur Norrbotten en manifestation vid Gula Paviljongen. Även Rött Forum planerar protester mot militärövningen.  På fredsupplysningen.se kan du se alla arrangemang som är på gång.

Socialisters inställning är att vara helt oberoende av stormakterna och deras imperialistiska krig för egna maktintressen som skapar miljoner flyktingar och osäkrar en hel värld. Mot militär upprustning ställer vi satsningar på välfärd och klimatomställning. Mot imperialism , upprustning och nato ställer vi löntagares, ungdomar, pensionärers gemensam agerande för fred och solidaritet mellan arbetare världen över.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s