”Enad kamp mot terror krig och förtryck!”

Gula paviljongen, Storgatan, Luleå

Det var många som nyfiket stannade och lyssnade när Rött Forum Luleå i helgen arrangerade en demonstration mot krigsövningen ACE som just nu pågår i norra Sverige, Finland och Norge.

–       Hur arbetar flera av de länder vi övar med för fred runt om i världen? Hur har USA:s ”insatser för fred” fungerat i Irak? I Syrien? I Afganistan? Det frågade sig Fatima Linna Trabelsi som talade för Rött Forum.

Ett litet men högljutt demonstrationståg fick sedan lulebornas uppmärksamhet med talkörer som ” Varken Putin, IS eller Trump – nyckeln till fred är enad kamp”, ”Svenska vapen vart går dom? – Det bryr sig inte staten om!” och ”Nej till Ace, nej till Aurora – elitens krig är inte våra!”

–       Trump gjorde för några dagar sedan en vapenaffär med Saudiarabien för 960 miljarder kronor, ett land som både kränker människors rättigheter i det egna landet, men också deltar i kriget i Jemen och har stöttat miliser i både Syrien och Irak. Även Sveriges vapenexport är en viktig motor i den militära upprustningen vi ser världen över. 7 av de 9 länder som deltar i ACE är på listan över de som köper mest vapen från Sverige. Från år 2000 har svensk vapenexport till krigsförande länder ökat 2,8 procent till 46 procent (2013). Sedan dess har andelen minskat något men ligger fortfarande långt över nivåerna i början på 2000talet, sade Fatima Linna Trabelsi.

Efter Fatima talade Barbro Midbjer saom är aktiv i Kvinnor för Fred och Nato ut ur Norrbotten. Hon berättade om hur övningarna här är direkt kopplade till krig i Afghanistan och andra orter och hur även Norrbotten med i princip en Natobas kommer att bli måltavla om dagens konflikter eskalerar.

Liv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna var sista talare.

–       ”Fred på jorden” låter som en sliten utopi idag – men det är bara för att det krävs en socialistisk samhällsomvandling, för att ta det från utopi till verklighet. Alla vill ju ha fred, men kriget om ”kakan”, om världens resurser, pågår över våra huvuden… Det är alla vi som ”bakar kakan” som måste upp på scen och ta kampen för att äga den, och inte bara äga kakan utan ”hela bageriet”. För oss blir det inte svårt att fördela resurserna demokratiskt, utan våld.

Jonas Brännberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s